Ці факти про кокосове масло не є правдивими
Кокосову олію рекламують як панацею від усього – від хвороб серця. Однак, зважаючи на 117 калорій на столову ложку, 14 грамів жиру та 12 грамів насичених жирів (60% добової норми), є багато скептиків.
На думку дієтологів, однією з найбільших проблем кокосової олії є надмірна увага до цього волохатого коричневого горіха. Кокосова олія – аж ніяк не панацея, вона не рідка (і не тверда при кімнатній температурі). Насправді, це демон, який підвищує рівень холестерину і сприяє епідемії ожиріння.
Люди схильні вірити кожному суперечливому заголовку новин замість того, щоб підтримувати переважаючу думку наукової спільноти. Це приносить нам набагато більше шкоди, ніж користі. Це правда, що кокосова олія містить більше насичених жирних кислот, ніж інші рослинні олії. Однак за своєю природою кокосову олію слід використовувати як заправку.
Коротше кажучи, столова ложка кокосової олії на день нікому не зашкодить, але немає жодних доказів того, що ця речовина є необхідною.
Зараз краще використовувати спеціальні олії для приготування їжі, а для заправки обирати продукти, багаті на білок, наприклад, горіхові масла та молочні продукти.
Найпоширеніші міфи про кокосову олію
Кокосова олія спалює жир на животі.
Це не так. Було проведено кілька невеликих досліджень, які показали, що люди, які мають ризик розвитку серцевих захворювань або діабету, мають менший об’єм талії, якщо вживають кокосову олію першого холодного віджиму. Однак у більшості випадків учасники вже розпочали і продовжували дієту для схуднення до того, як почали вживати кокосову олію.
Оскільки будь-які рослинні олії містять багато жирів, використання однієї-двох столових ложок олії при приготуванні овочів, нежирних білків і цільних злаків полегшить дотримання плану схуднення в довгостроковій перспективі.
Кокосова олія прискорює метаболізм.
Знову ж таки, це нездійсненна мрія. Єдиним дійсно надійним фактором, що впливає на зміну швидкості метаболізму, є збільшення сухої м’язової маси (іншими словами, більше м’язів = швидший метаболізм). Деякі сполуки, такі як кофеїн, можуть тимчасово трохи прискорити метаболізм, але кокосова олія ще не показала жодних реальних результатів у цьому відношенні.
Кава з кокосовою олією допомагає при схудненні.
Кава з кокосовою олією є перешкодою для схуднення. Вона може навіть сприяти збільшенню ваги, хоча прихильники кето- та палео-дієт запевняють нас, що це не так.
Це тому, що простий акт жування, ковтання і перетравлення їжі викликає набагато більше відчуття ситості, ніж вживання висококалорійних кавових добавок. Пам’ятайте, що вершки, як і кокосова олія, здебільшого складаються з насичених жирних кислот, тому чим більше ви їх додасте, тим більше калорій у чашці кави.
120-калорійне знежирене лате забезпечує до 13 г білка на чашку, тому ви можете забути про їжу між сніданком і обідом (і підтримувати метаболізм на високому рівні протягом усього дня). Натомість чашка кави з кокосовою олією містить від 135 до 470 калорій, до 47 г насичених жирів (понад 200% добової норми) і 0 г білка.
Кокосова олія має смак кокоса.
Це факт, хоча і рідкісний, що нерафінована кокосова олія на смак більше схожа на кокос, ніж рафіновані олії, що містять різні ароматизатори. Проте, якщо ви використовуєте її з міркувань здоров’я (а не смаку), вам слід використовувати іншу рослинну олію, яка може витримати високі температури під час приготування їжі.
Кокосова олія має антибактеріальні властивості.
Близько половини жирних кислот у кокосовій олії – це особливі, так звані лауринові кислоти, які мають антибактеріальні та протигрибкові властивості, що можуть знизити ризик розвитку певних захворювань.
Однак це не привід їсти кокосову олію для дезінфекції внутрішніх органів. Дослідження на цю тему все ще тривають. Для досягнення такого ефекту необхідно споживати велику кількість кокосової олії, що може бути недоцільним, оскільки жири рослинної олії швидко накопичуються.
Чи корисна кокосова олія для серця?
Ні, але вона не збільшує ризик розвитку серцевих захворювань. Одна столова ложка кокосової олії містить більше половини загальної кількості насичених жирних кислот, рекомендованих Американською асоціацією серця для щоденного споживання. Продукти з високим вмістом насичених жирів пов’язані з підвищеним рівнем холестерину, на додаток до ліпопротеїнів низької щільності («поганого» холестерину).
Деякі дослідження показали, що кокосова олія сприяє підвищенню рівня ліпопротеїдів високої щільності («хороший» холестерин) і загального холестерину, не обов’язково впливаючи на «поганий» холестерин. Однак цього недостатньо, щоб робити остаточні висновки. Інші корисні для серця олії, такі як соєва олія, оливкова олія першого віджиму та ріпакова олія, також знижують рівень «поганого» холестерину і холестерину в цілому.
Кокосова олія корисна для когнітивних функцій.
Чи робить кокосова олія вас розумнішими? Yakubee Все ще існують деякі дослідження, що підтверджують вплив кокосової олії на уповільнення прогресування хвороби Альцгеймера в групах ризику. Однак оливкова олія першого віджиму (серед інших олій, таких як кукурудзяна) також пов’язана зі зниженням ризику деменції, когнітивних здібностей і нейродегенеративних захворювань з тих же причин.
Тому, готуючи вдома, замість кокосової олії використовуйте рослинні олії, що містять фітонутрієнти.
Кокосова олія допомагає діабетикам
Коли діабетики споживають джерела білків і жирів разом з вуглеводами, швидкість засвоєння глюкози сповільнюється, і рівень цукру в крові перестає підвищуватися.
Оскільки кокосова олія складається переважно з насичених жирних кислот, діабетики можуть помітити, що додавання кокосової олії до свого раціону знижує рівень цукру, але це аж ніяк не панацея від цукру в крові. Насправді, дієта з високим вмістом насичених жирів також пов’язана з ризиком розвитку діабету, тому люди, які споживають надмірну кількість цих продуктів, можуть ще більше підвищити ризик розвитку хронічних захворювань.
Кокосова олія містить холестерин
Рослинні олії не повинні містити харчового холестерину, навіть якщо на упаковці рослинної олії написано «без холестерину». Холестерин – це гормон, який міститься в організмі всіх тварин, включаючи людину, і тому його не повинно бути у вегетаріанській їжі. Однак цей маленький факт не заважає продавцям продуктів харчування вказувати вміст холестерину на етикетках.
Висновок: будьте обережні.
Кокосова олія приємна на смак, але обирайте її, виходячи саме з цього, а не з її користі для здоров’я: якщо ви будете вживати одну-дві столові ложки на день, всі рослинні олії збережуть ваше здоров’я і допоможуть вам підтримувати вагу протягом тривалого часу.