Дієтологи акцентують увагу на правильності харчування, підкреслюючи важливість завтраку та вважаючи його головним прийомом їжі на добу, передає sutura.org.ua

Для ранкової трапези необхідно ретельно підбирати продукти, тому що деякі, з’їдені продукти натощак, можуть підірвати здоров’я. Фахівці виділили сім найнебезпечніших для голодного шлунку провіантів: випічка, солодощі, кава, холодні напої, кисломолочні вироби, груша, хурма та цитрусові.

Спеціаліст у сфері дієтології розповів, що на завтрак слід утриматися від вживання випічки. Дріжджі, що містяться в ній, провокують утворення газів, що веде до здуття. Фахівці рекомендують обійтися хлібобулочними виробами, приготованими із бездріжджового тесту.

З’їдені натощак солодощі порушують метаболізм і сприяють розвитку цукрового діабету. Підшлункова залоза не може впоратися з великою кількістю цукру, який попадає у шлунок, починає погано функціонувати і не виділяє достатньо інсуліну.

Кисломолочні продукти, призначені для створення в шлунку корисної мікрофлори, натощак марні. Бактерії, потрапляючи в агресивну кислу среду, гинуть, не доходячи до кишківника. У ранковий час необхідно випивати склянку води для «розігріву» шлунково-кишкового тракту перед завтраком.

Однак не слід вживати надто холодних напоїв, що подразнюють слизову та провокують загострення захворювань травної системи. Вони сприяють звуженню судин шлунка та погіршення кровообігу, ускладнюючи процес перетравлення їжі.

Багато людей починають ранок з чашки кофе, не здогадуючись, що міститься в ньому кофеїн подразнює слизову оболочку шлунка і підвищує секрецію шлункового соку. Кислота, якщо задовольнятися на завтрак одним напоєм, починає роз’їдати тканини органів травлення, внаслідок чого розвивається гастрит.

Не можна натощак пити апельсиновий і грейпфрутовий соки, оскільки кислоти цитрусових подразнюють стінки шлунка, що веде до виникнення гастриту. На завтрак не рекомендується їсти грушу та хурму. У них міститься багато грубої клітковини, що травмує слизову оболонку порожнього шлунка.