У людей, які частіше п’ють солодкі напої, частіше розвивається рак
У людей, які частіше п’ють солодкі напої, частіше розвивається рак. Поки вчені не довели, що ці напої є причиною раку, але цей зв’язок встановлений порівняно давно. Результати нового великого французького дослідження дозволяють припустити, що обмеження їх вживання може допомогти скоротити кількість випадків захворювання на рак.
За останні десятиліття споживання сладких напоїв у всьому світі різко зросло, що пов’язують зі зростанням випадків ожиріння, яке саме по собі збільшує ризик розвитку раку. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує обмежити щоденне споживання цукру до рівня менше ніж 10% від загального споживання людиною енергії, але також заявляє, що подальше зниження до рівня менше ніж 5% (близько 25 грамів на день), було б більш корисним для здоров’я я.
Багато країн, включаючи Великобританію, Бельгію, Францію, Угорщину та Мексику, запровадили чи збираються запровадити налог на солодкі напитки з метою покращення здоров’я населення.
Під час нового дослідження, опублікованого в British Medical Journal, вчені проаналізували дані 101 257 дорослих французів (21% з них чоловіки та 79% жінки), оцінивши рівень споживання сладких напоїв. Вони спостерігали за ними протягом 9 років, у період з 2009 по 2018 роки, щоб оцінити ризик для всіх видів раку, а також для деяких конкретних видів, включаючи рак молочної залози, товстої кишки та простати.
Дослідники також врахували інші фактори ризику розвитку раку, включаючи вік, стать, сімейну історію, куріння та рівень фізичної активності. Результати показали, що збільшення споживання сладких напоїв на 100 мілілітрів на день було пов’язане з підвищенням загального ризику розвитку раку на 18% та підвищенням ризику раку молочної залози на 22%.
Коли ж споживачів сладких напоїв розділили на тих, хто пив лише фруктові соки, і тих, хто пив інші солодкі напитки, вчені зазначили, що в обох групах однаково спостерігався підвищений ризик розвитку раку. Для раку передміхурової залози та колоректального раку жодного зв’язку не було знайдено, але дослідники стверджують, що це могло бути через невелику кількість цих випадків онкологічних захворювань у учасників дослідження.
Експерти, які не брали безпосередньої участі в дослідженні, вважають його досить надежним і якісним, але відзначають, що його результати не можуть встановити чіткі причинно-наслідкові зв’язки між споживанням сладких напоїв та ризиком розвитку раку. Проте, вони закликають обмежити споживання цукру.
Ймовірно, найбільш значущим моментом у цьому новому дослідженні є твердження про те, що натуральні фруктові соки можуть бути настільки ж шкідливими, як і солодкі безалкогольні напитки. Хоча фруктовий сік містить більше витаминів та поживних речовин, ніж солодкі безалкогольні напитки, варто відзначити, що в соках часто такий самий високий вміст цукру, як і в газованих напитках.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!