Безумовно, морожене – це один із найулюбленіших продуктів у нашій країні. Його їдять як діти, так і дорослі, як у спекотну літню спеку, так і в якості десерту або для підняття настрою в холодну пору. Кількість необхідного споживання мороженого ніхто не може визначити, чи думки з цього приводу у всіх різні.

Однак морожене, як і будь-який інший продукт, може приносити крім шкоди та користі. Щоб визначити, що таїть у собі всенародний улюблений продукт, слід розібратися в технології приготування та складі. Існує два способи заморожування: м’яке морожене та загартоване. М’яке морожене охолоджується не більше ніж до -5 оС, а загартоване – до -25оС. Від цього залежить і термін зберігання продукту: загартоване морожене можна зберігати до року, а ось у м’якого термін зберігання досить малий.

Залежно від складу (ступеня жирності) розрізняють 4 види:

1. плодово-ягідне – виготовляється з пюре чи соків фруктів, тому в ньому відсутній жир, а кількість цукру становить 30%;

2. молочне – виготовляється з молока. Сахару в ньому міститься не більше 16%, жирів – близько 6%;

3. вершкове – на основі вершків. жири становити 10%, кількість цукру – 15%;

4. пломбір є найбільш жирним видом мороженого, оскільки має 15% жирності.

Користь приносити морожене, виготовлене з натуральних продуктів, тим більше – з молока. Таке морожене калорійне і має велику кількість вітамінів, мінералів та амінокислот. А ось морожене, виготовлене із суміші жирів рослинного походження, має сумнівну поживну цінність.

Користь та шкода

Морозиво не можна вживати людям із цукровим діабетом або надлишковою вагою. Морозиво на основі тваринних жирів не слід вживати людям із підвищеним рівнем холестерину. Навіть здоровим людям не варто захоплюватися морозивом з різними ароматичними добавками: клубничним, малиновим тощо. У такі сорти додають шкідливі для організму штучні харчові добавки. Найкраще з’їсти натуральне плодово-ягідне морожене.

Найнижчий відсоток жирності має молочне морожене. Однак не забувайте, що всі види мороженого багаті на сахар, що сприяє підвищенню глюкози в крові.

Надмірне вживання мороженого сприяє постійним головним болям. Це пояснюється тим, що при різкому зниженні температури тіла відбувається звуження судин, а отже, зменшується кровообіг. Оскільки мозок не отримує необхідної кількості кислорода, починаються головні болі. Не слід вживати багато мороженого людям з ішемією серця, атеросклерозом та карієсом. Навіть здоровим людям не слід зловживати цим продуктом. Бажано з’їдати не більше 2-3 порцій на тиждень.

Що стосується дітей, то не потрібно, щоби морожене заміняло повноцінний прийом їжі. Єдиним винятком може бути морожене замість полудня.

Особливої ​​шкоди приносити їжа мороженого “на ходу”. Разом із морозивом на вулиці всередину травної системи потрапляють шкідливі брудні речовини: пил, вихлопні гази та інше. Тому набагато безпечніше для здоров’я буде з’їсти морожене якщо не вдома, то принаймні у парку або в кафе. При правильному вживанні цього продукту ви не нашкодите своєму здоров’ю.