Вчені провели експеримент на тваринах, щоб оцінити, як угамування жаги, викликаної впливом високих температур, за допомогою різних напоїв позначається на роботі нірок.

Протягом 4 тижнів тварини піддавалися впливу тепло-індукованої дегідратації з подальшим угамуванням жаги за допомогою води, води з додаванням фруктози та глюкози (типових складових сладких безалкогольних напоїв) або води з додаванням стевії.

Варто відзначити, що фруктоза та глюкоза, які є простими вуглеводами, що містяться у багатьох продуктах харчування та додаються до безалкогольних напоїв та солодощів. Стевія – це безкалорійний замінник цукру, здобутий з рослин.

Результати дослідження продемонстрували, що тварини, які пили фруктозно-глюкозну воду після неодноразової тепло-індукованої дегідратації, були більш зневоднені і мали більш виражені пошкодження почок, ніж ті, які пили звичайну воду або воду з додаванням стевії.

За словами вчених, незважаючи на те, що необхідні додаткові дослідження в цій галузі, отримані результати вже викликають побоювання з огляду на те, що вживання сладких безалкогольних напоїв досить поширене у літній період для втамування жаги, особливо серед підлітків та осіб молодого віку.