До суперфудів зазвичай зараховують будь-яку екзотику: авокадо, наприклад, або ягоди годжі, насіння чиа. З іншого боку, фахівці говорять, що фрукти та овочі, вирощені подалі від наших місць проживання, особливої ​​користі не несуть. По-перше, за годину транспортування багато корисних речовин у них розпадаються. Так і в супермаркеті вони потім можуть лежати тижнями в очікуванні, коли ви прийдете. По-друге, наш організм просто «не ув’язнений» під іноземну їжу. А є ж і наші, вітчизняні суперфуди. Просто вони не такі розпіарені, інформує sutura.org.ua

Наприклад, звичайна злива. Вчені нещодавно почали серйозно вивчати її властивості. І були вражені: виявляється, сливи зменшують вірогідність розвитку раку товстої кишки. Причому не тільки у свіжому вигляді, у сушеному теж. Чорнослив завдяки своєму м’якому проносній дії, виводитиме з організму токсині і бореться зі вільними радикалами, які змушують наші клітини розвиватися по патологічному шляху.

До того ж у сливі багато антиоксидантів – вони не тільки бережуть нас від раку та руйнівного впливу довкілля, але й допомагають зберегти молодість. До речі, антиоксидантів у сливах більше, ніж у чорниці. А адже цю ягоду досі вважали неперевершеним джерелом фітонутрієнтів.

І це ще не все. Експерти з’ясували, що екстракт із слив та персиків здатний вбивати клітини раку грудей, а це ж один з найбільш агресивних видів раку. Причому ці протиопухлинні властивості володіють спрямованою дією: на відміну від хіміотерапії, яка вбиває всі клітини без розбору, і злоякісні, і здорові, екстракт сливи діє тільки на ракові клітини.

Чим ще корисна злива

– у сливах багато клітковини, що дуже корисно для травлення;

– у цих плодах міститься важливий для здоров’я кісток витамин К1, витамини групи В, С і, А – вони необхідні для підтримки імунітету, здоров’я очей, шкіри та волосся;

– сливи – відмінний джерело вітамінів для серця» – магнію і калію, а також марганцю і міді;

– вони допомагають знизити рівень холестерину;

– працюють як профілактика діабету;

– допомагають боротися з остеопорозом;

– фенольні сполуки, каротиноїди, альфа-токоферол допомагають боротися зі злоякісними опухолами.