Вчені виявили несподівану опасность кухонної солі для мозку людини
За даними американських вчених з Корнелльського університету, надмірне вживання солоної їжі може стати причиною розвитку хвороби Альцгеймера. Матеріалами дослідження поділилося видання Nature Neuroscience.
Під час надходження солі у шлунок, відбувається утворення певних молекул, що викликають розширення судин та порушення потрапляння крові до мозку. Зниження мозкового кровообігу здатне викликати зміну роботи мозку, з подальшим розвитком здивування та хвороби Альцгеймера.
До таких висновків вчені прийшли, провівши дослідження за умов лабораторії на гризунах. Збільшення у їх раціоні кількості кухонної солі приблизно у 8-16 разів спровокувало зміни у судинах, а також порушило надходження крові до мозку. За умови одночасного зниження припливу крові до мозку відбулося різке збільшення тиску. Надалі вченими були зафіксовані зміни у поведінці, реакціях та пам’яті у мишей.
Дослідження показало, що надмірне споживання солі провокує розмноження певних типів імунних тілець у кишківниках гризунів, що також призводить до вироблення сигналу запалення — інтерлейкіну-17. Потрапляючи в кишківник, цей елемент пригнічує дію моноокису азоту, важливої сигнальної молекули, що у подальшому негативно позначається на роботі клітин мозку. І хоча шкода від вживання кухонної солі на організм була отримана лише за лабораторних умів на гризунах, вчені вважають, що це серйозний привід задуматися про своє харчування і людям.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!