Вчені виявили, що морква корисна не для всіх

Головна / unsorted / Вчені виявили, що морква корисна не для всіх

Морква містить у собі велику кількість бета-каротину. Цей рослинний пігмент є попередником витамину А. Проте нове дослідження показало, що бета-каротин може приносити користь здоров’ю лише менше половини населення планети. Чому ж далеко не кожен організм може оцінити всі переваги моркви?

Бета-каротин не лише надає моркві помаранчевого кольору, але й здатний захищати людину від атеросклерозу, який провокує накопичення жирів та холестерину в артеріях. Вчені вивчали питання як на людях, так і на гризунах. У всіх випадках здатність бета-каротину перетворюватися на витамин А помітно стримувала зростання рівня поганого холестерину у крові. Проте, процес перетворення можливий лише завдяки особливому ферменту, який називається бета-каротиноксигеназом 1. Але його активність визначається генетичною мінливістю. Людям, у яких цей фермент менш активний, можуть знадобитися інші джерела витамину А в раціоні. Морква не зможе забезпечити їх організм необхідною кількістю цього корисного речовини.

У ході наукового експерименту фахівці вивчили зразки крові та ДНК понад 760 молодих людей, які не мали проблем зі здоров’ям. Їх вік склав 18-25 років. Виявилося, що у добровольців з виявленим активним бета-каротиноксигеназом 1 був нижчий рівень холестерину в крові. Результати дослідження на мішах аналогічні тому, що спостерігалося у людей. Коли гризунам давали бета-каротин, у них знижувався вміст холестерину. Атеросклеротичні ураження і бляшки, які з’являються в їх артеріях, були дрібнішими, що захищало їх від атеросклерозу.

Вчені зазначають, що розуміння того, як пов’язані бета-каротиноксигеназ 1 з холестерином, має велике значення для лікування людей з атеросклерозом, який збільшує ризики передчасної смерті людини. Попри те, що високий рівень бета-каротину в крові традиційно пов’язують з користю для здоров’я, це може бути ознакою того, що фермент бета-каротиноксигеназ менш активний, ніж у інших людей, і тому бета-каротин, який ми з’їдаємо, не перетворюється на витамин А.

Вчені вважають, що така особливість може спостерігатися у практично 50% населення. Таким чином, цій категорії громадян слід отримувати витамин А не з рослинних джерел, таких як моркву, а безпосередньо з продуктів тваринного походження, наприклад, молока або сиру.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!