Нещодавно проведені дослідження показали, що основна причина виникнення харчової залежності – прості вуглеводні. Продукти з високим глікемічним індексом впливають на ділянки мозку, що відповідають за звикання. Це побічно підтверджує теорію про існування харчової залежності.

Як встановили вчені з дитячої лікарні Бостона штату Массачусетс, їжа з високим вмістом рафінованих вуглеводів викликає різке підвищення рівня глюкози в крові, а потім різке її падіння, стаючи причиною невмотивованого почуття голоду. Цей процес відбувається в організмі протягом чотирьох годин після споживання їжі з високим глікемічним індексом (білого хліба, цукру, меду, картопля і т.д.) – проміжок, який формує харчову поведінку під час наступної трапези.

«Ми наочно продемонстрували, що рафіновані вуглеводи незалежно від енергетичної цінності та смакових характеристик їжі викликають симптоми залежності у людей, що належать до групи ризику – страждають ожирінням або просто повними», – заявив керівник дослідження доктор медицини Девід Людвіг, директор Центру попередження ожиріння New Balance .

Результати дослідження показали, що продукти з високим вмістом простих вуглеводів, такі як білий хліб, картопля та сахар, особливим чином впливають на мозкову активність, викликаючи звикання.

Відмова від продуктів з високим глікемічним індексом може допомогти у боротьбі із лишньою вагою. Звичайно, для більшої доказовості необхідне проведення дослідження, що охоплює людей різної статі, віку та національності, представників різних соціальних груп. Але вже очевидно, що обмеження вживання продуктів з високим глікемічним індексом здатне зменшити харчову залежність, краще контролювати відчуття голоду та допомогти у боротьбі із лишньою вагою.