Дослідники з Пекінського університету (Китай) встановили, що помірне, але регулярне вживання яєць може збільшити кількість корисних для серця метаболітів у крові та знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, інформує sutura.org.ua

Щоб краще зрозуміти зв’язок між поліпшенням здоров’я серця та яйцями, вчені провели експеримент за участю 4778 чоловік, які були зарегистрировані в китайському біобанку China Kadoorie Biobank. Для вимірювання метаболітів у плазмі крові учасників фахівці використовували направлений ядерний магнітний резонанс.

Результати дослідження показали, що люди, які їли яйця в помірній кількості, мали більш високий рівень білка, що називається аполіпопротеїном А1. Цей білок є будівельним матеріалом ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ), який також називають «хорошим» холестерином. Великі молекули ЛПВЩ у крові захищають судини від закупорки та знижують ризик інсульту та сердечного нападу.

Крім того, вчені з’ясували, що у добровольців, які рідко їли яйця, у крові був нижчий рівень корисних метаболітів і більш високий рівень шкідливих метаболітів у порівнянні з тими, хто їв хоча б одне яйце щодня.

«Результати наших випробувань дають пояснення того, як вживання помірної кількості яєць захищає людину від серцево-судинних захворювань. Але нам потрібні додаткові дослідження, щоб підтвердити зв’язок між вживанням яєць і зниженням ризику розвитку хвороб серця», — говорить Цаньцін Ю, один із авторів дослідження.