Вчені з’ясували, що переривчасте голодування може вирішити багато проблем зі здоров’ям людини
Американські вчені опублікували в журналі The New England Journal of Medicine огляд досліджень, присвячених впливу на здоров’я людини переривчастого голодування.
Суть переривчастого голодування — в частичному обмеженні часу прийому їжі. Це може бути щоденне харчування, але лише протягом обмеженого періоду години — наприклад, з 8 до 14 годин, або виділення двох розвантажувальних днів на тиждень.
Огляд підготували Марк Маттсон нейробіолог з Університету Джонса Хопкінса та Рафаель де Кабо з Національного інституту старіння США в рамках Програми внутрішніх досліджень Національного інституту здравоохранения.
Марк Маттсон вивчає переривчасте голодування протягом 25 років і сам уже 20 років дотримується цього режиму харчування, який, на його думку, сприяє покращенню когнітивних функцій і захищає від неврологічних захворювань, підвищує чутливість до інсуліну, запобігаючи розвитку діабету іншого типу, знижує кров’яний тиск і ризик виникнення серцево-судинних захворювань, покращує роботу імунної системи та продовжує життя в цілому.
Безліч досліджень на тваринах і людях показали, що чергування між періодами споживання їжі та голодуванням підтримує кліткове здоров’я. Вчені вважають, що такий режим харчування є природним, оскільки у наших пращурів періодично виникав дефіцит їжі, і внутрішні процеси в організмі, які називаються метаболічним перемиканням, налаштовані саме на цей режим.
У період дефіциту калорій на основі цукру клітини починають витрачати внутрішні жири — переробляти їх на енергію внаслідок більш повільного метаболічного процесу. Нормальна робота “метаболічного перемикача” покращує регуляцію цукру в крові, підвищує стійкість до стресу та пригнічує запалення.
У чотирьох дослідженнях на тваринах і людях було також виявлено, що переривчасте голодування знижує артеріальний тиск, рівень ліпідів у крові та частоту серцевих скорочень у покоі. З’являється дедалі більше свідчень того, що такий режим харчування знижує ризик розвитку ожиріння та діабету навіть більше, ніж низькокалорійна дієта.
Цілий ряд досліджень виявив, що переривчасте голодування приносить користь здоров’ю мозку. У людей, які дотримуються цієї форми дієти протягом двох років, відзначалися ознаки покращення пам’яті та когнітивних здібностей. Адаптивна реакція клітин на перерви у харчуванні підвищує їх здатність справлятися зі стресом та протистояти хворобам.
Дослідження на тваринах, проведені в лабораторії Маттсона, показали, що переривчасте голодування призводить до таких позитивних зрушень в організмі:
- Покращення регуляції глюкози.
- Втрата черевного жиру з підтриманням м’язової маси.
- Зниження артеріального тиску та частоти серцевих скорочень.
- Поліпшення пам’яті та рухової функції.
- Захист нейронів головного мозку від дисфункції та дегенерації на тваринних моделях хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, інсульту та хвороби Хантінгтона.
“Найближчою годиною потрібно розглянути можливість додавання інформації про переривчасте голодування в навчальні плани медичних шкіл одночасно зі стандартними порадами про здорове харчування та фізичні вправи”, – наводяться в прес-релізі університету слова вченого.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!