Вчені з’ясували, від чого залежить користь моркви для людини
Помаранчевий колір моркви надає бета-каротин. В організмі людини він перетворюється на витамин A. Цей витамин виконує відразу кілька важливих функцій, у тому числі покращує зір і здоров’я серцево-судинної системи.
Вчені з кафедри дієтології Університету Іллінойсу вирішили з’ясувати, як саме бета-каротин впливає на здоров’я серцево-судинної системи людини. Виявилося, що його корисність залежить не тільки від кількості з’їденої моркви.
Бета-каротин перетворюється на витамин А ферментом під назвою бета-каротиноксигеназу 1 (BCA 1). Генетична мінливість визначає, чи є у людини більш-менш активна версія BCA 1. За словами доцента Жауме Аменгуаля, людям з менш активними ферментами можуть знадобитися інші джерела витамину А у своєму раціоні.
На першому етапі вчені проаналізували зразки крові та ДНК 767 здорових молодих людей у віку від 18 до 25 років. Дослідники виявили кореляцію між активністю ферменту та рівнем «поганого» холестерину. Генетична варіація, що визначає підвищений рівень BCA 1, знижувала кількість холестерину у крові.
Після цього дослідники провели експеримент на мішах, щоб довести зв’язок між відкладенням холестерину в судинах та рівнем бета-каротину. Вони довели, що високий рівень витамина А справді пов’язаний зі зниженим відкладенням жирових бляшок в артеріях.
Зазвичай високий рівень бета-каротину в крові пов’язують із користю для здоров’я. Однак, як пояснив Аменгуаль, приблизно у половини людей генетично знижено виробництво ферменту BCA 1.
Тому бета-каротин гірше перетворюється на витамин A. для них морква буде менш корисною порівняно з іншими. Вчень радити цим людям звернути увагу на тваринні джерела вітамінів, такі як молоко та сир.
Джерело storinka.com.ua
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!