Фахівці вже давно дійшли висновку, що харчування людини не може бути повноцінним без риби. Вона багата білками, витаминами та цілющими жирами. Крім того, в ній міститься популярна в останні роки омега-3. Вчені проводили безліч досліджень з метою зрозуміти, чи може вживання риби бути пов’язане зі зниженням ризику розвитку онкології, серцево-судинних захворювань та запальних процесів, інформує sutura.org.ua

У своєму останньому дослідженні фахівці спробували визначити, чи може риба збільшувати тривалість життя, і яку роль у цьому відіграє омега-3.

За основу було взято дослідження NIH-AARP Diet and Health Study, визнано найбільшим дослідженням здоров’я та харчування з коли-небудь проводилися: воно тривало 16 років і вивчило стан здоров’я та харчування 240,7 тисяч чоловіків та 180,5 тисяч жінок . За цю годину померли понад 54 тисячі чоловіків і 30 тисяч жінок. На протязі всього експерименту вчені контролювали харчові звички та здоров’я добровольців.

Головний висновок, який зробили вчені, полягає в тому, що часті потреби риби і довголанцюгових омега-3 знижують загальну смертність.

Розглядаючи результати дослідження, фахівці з’ясували, що ризик ранньої смерті у чоловіків, які їли найбільше риби, на 9% був нижчим, ніж у інших. Крім того, у представників сильної статті відзначалося зниження смертності:

– на 10% від серцево-судинних захворювань;

– на 6% від раку;

– на 20% від респіраторних захворювань;

– на 37% від хронічних захворювань печінки.

Якщо говорити про жінок, то ризик ранньої смерті у жінок-учасниць експерименту знизився на 8%. Крім цього на 10% був менший ризик смерті від серцево-судинних захворювань, на 38% – від хвороби Альцгеймера.

Можна сказати, що нове дослідження вкотре довело користь для здоров’я омега-3 та риби в цілому.