Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Виявлені нові корисні властивості клюкви
І цим еліксиром здоров’я виявилася кисла журавлина. Лісова ягода виявилася найціннішим джерелом не тільки аскорбінової кислоти, але інших, необхідних організму в період зимового витаминного дефіциту корисних речовин.
Фахівці зі здорового харчування наполягають – журавлину обов’язково потрібно їсти, причому, бажано у свіжому вигляді, а оскільки збирають урожай цієї ягоди пізньої осені, то час бігти до магазину за цінними ягодками.
Чим же така корисна журавлина, якщо дієтологи дружно за неї голосують?
ЩО В СКЛАДІ ЖУРАВЛІНІ
Насамперед, це органічні кислоти – зрозуміло, витамин С, або аскорбінова кислота. Вітамін С. Як відомо, у нашому організмі не накопичується, а значить, повинен поступати з їжею постійно. Функцій у цього витамину чимало – він зміцнює стінки капілярів, необхідний для засвоєння заліза та формування гемоглобіну. Аскорбінової кислоти у журавліні не менше ніж у цитрусових, однак, алергії вона практично не викликає.
Не однією аскорбіновою кислотою журавлина багата, у ній так само є витамин В1 потрібний для нервної системи, В2 – виводити токсині, покращує зір, В3 – бере участь у процесі розщеплення білка та жирів.
У журавліні є досить рідко зустрічається витамин К (філохінон), який потрібний для згортання крові. Крім цього, витамин К бере участь у синтезі важливого білка остеокальцину, який становить основу кісткової тканини. Відразу стає зрозуміло, чому журавлину необхідно давати дітям.
Журавлинна м’якоть багата на калій, а ми знаємо, що це важливий мінерал для зміцнення сердечної м’язи та нормальної перистальтики кишечника. У невеликій кількості, хоча у прекрасному співвідношенні, червона ягодка містить кальцій, залізо, натрій.
ЧИМ КОРИСНА ЖУРАВЛІНА
Кислі ягоди журавлини ідеальний засіб не тільки для профілактики застуди, але вони допоможуть захистити дитину від вірусів, а якщо малюк все ж таки захворіє, швидше виздоровіти. У складі журавлинного соку є особлива кислота – бензойна. Це речовина – природний антибіотик, причому досить сильний, чудово бореться із мікробами. Журавлина допомагає значно знизити концентрацію бактерий та вирусів на слизових оболонках у сезон грипу, а також ефективна проти грибкової інфекції, допомагає перемогти стоматит та прояви ангіні.
Відомо жарознижувальну властивість журавлинного соку, причому при зберіганні воно нікуди не дівається. Особливо корисним вважається журавлиний морс – напій, який не можна кип’ятити.
Журавлинний сік має явно виражену, але при цьому досить м’яку сечогінну властивість, а це допомагає роботі сечовидільної системи, сприяє очищенню нірок і зменшує набряки – журавлинний мор дуже рекомендують під час вагітності.
У журавлиній м’якоті виявлено речовину ресвератрол, щоправда, його трохи менше, ніж у темному винограді, але тим не менш він є. Завдяки ресвератролу журавлина нормалізує рівень глюкози в крові, захищає від опухолей, у тому числі, як наполягають вчені – злоякісних утворень.
КОМУ НЕ МОЖНА ЇСТИ ЖУРАВЛІНУ
В принципі, склад ягоди настільки збалансований, що особливих протипоказань вона не має.
При підвищеній кислотності шлункового соку варто утриматися від журавлинного соку.
Дітям до 2-річного віку, не варто пропонувати напої з клюкви, оскільки ніжна слизова може е впорається з великою кількістю кислоти.
Стоматологи наполягають – після будь-якого контакту з журавлиною необхідно прополоскати рота, щоб кислота не травмувала зубну емаль.
Цікаво: завдяки бензойній кислоті, природному консерванту, дзьобу можна зберігати без попередньої обробки до наступного сезону. Для цього потрібно скласти промиті цілі ягоди в ємність із водою і поставити в прохолодне місце — так просто заготовити журавлину на зиму.
ЯК ПРИГОТУВАТИ МОРС З ЖУРАВЛІНІ
Промийте ягоди і опустіть в окріп на 2-3 хвилини. Протріть гарячі ягоди через сито, решту шкурки складіть у емальований або скляний посуд, налийте воду і варіть на невеликому вогні 5-10 хвилин. Отриманий відвар процідіть, з’єднайте із соком і м’якоттю клюкви, додайте сахар, доведіть до початку кипіння і вимкніть. Дайте настоятися морсу під кришкою не менше 40-50 хвилин, остудіть і пийте із задоволенням.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!