Випадки, коли вживання яблук небезпечне для здоров’я людини

Головна / unsorted / Випадки, коли вживання яблук небезпечне для здоров’я людини

Наливні яблучка не всім йдуть на користь. Лікарі закликають дотримуватися міри в їх вживанні або взагалі відмовитися від фрукту, якщо вашому організму він на вред.

Яблука — відносно безпечний продукт, тому страх їх вживання зазвичай не підкріплений фактами. У них не виявляються нітрати, радіонукліди та важкі метали, оскільки небезпечні речовини концентруються у ґрунті та кореневій системі рослин. Куди більший ризик отримати відруєння при вживанні коренеплодів (картоплі, буряку), ніж регулярно з’їдаючи пару яблучок.

А вісь пестициди у плодах перебувати можуть. І виявляються вони у гарних, глянцевих фруктах. Для довгого зберігання, транспортування та кращого товарного вигляду їх обробляють воском, який захищає від псування.

Сам по собі віск безпечний, його не обов’язково ретельно змивати зі шкірки перед їжею. Але саме воскова оболочка намертво приклеює собі пестициди, якими обробляють фрукти. І якщо з звичайного яблука пестицид змивається дощем або під час миття під проточною водою, то з покритої восковою оболонкою удалити його можна лише тщательним трененням мочалкою з розчином уксуса або лимонної кислоти.

Кому яблука на шкоду

Вибирайте місцеві, «непоказні» плоди з матовою шкіркою. Такі не містять небезпечних речовин, їх можна сміливо давати дітям та їсти щодня. Але тільки якщо лікар не радить відмовитися від фрукта з однієї з п’яти причин.

Гастрит, виразкова хвороба

Яблука містять органічні кислоти, які підвищують кислотність шлунка. Додатковий джерело кислот стане причиною погіршення самопочуття та болю в животі.

Їжте яблучка не на голодний желудок, а через 30-40 хвилин після їжі. Разом з їжею вони засвоятимуться без наслідків.

Синдром подразненого кишечника, шлунково-кишкова інфекція

Метеоризм, часті болі в животі, нерегулярний і нестійкий стілець служать симптомом синдрому роздратованого кишечника або інфекції ШКТ. Вживання фруктів, багатих на клітковину, тільки погіршує стан, провокує пронос. На годину відмовтеся від яблук та фруктів взагалі.

Вихід: запечіть яблука в духовці або мікрохвильовій печі. Плоди містять пектин, який володіє терпкою дією. У запеченому вигляді вони добре засвоюються організмом та допоможуть заспокоїти кишечник.

Чутлива зубна емаль

Дослідники з Великобританії встановили, що у людей, які часто вживають яблука, чутливість зубної емалі зустрічається у чотири рази частіше. Фруктові кислоти агресивно діють на зуби, робить їх більш сприйнятливими до холодної та гарячої їжі.

Вихід: їжте яблука рідше, відмовтеся від інших фруктів і ягід, особливо кислих. Вимкніть вино і оцет з рациону. Перед вживанням фрукта почистіть зуби пастою для чутливих зубів. Вона створить на емалі захисну плівку.

Зайва вага

В одному яблуці вагою 50 г міститься близько 100 калорій. Чим більший плід, тим калорійність вища. Сважається, що вживаючи фрукти замість сладостей, можна швидко та безпечно худнути. Це так, але з однією обмовкою: фрукти потрібно їсти в міру! Крім того, їсти яблучка — справжні калорійні бомби. Мова про наливні, великі, червоного кольору. У міру дозрівання у них накопичується значно більше цукрів, ніж у зелених.

Вихід: замініть червоні яблука зеленими та вживайте по два-три щодня. Відмовтеся від яблукової монодієти, вона не принесе користі здоров’ю.

Сахарний діабет

Лікарі рекомендують діабетикам відмовитися від продуктів, що містять прості цукри. У яблуках вони теж є, тому для підтримання стабільного рівня глюкози вживати їх у їжу не слід.

Вихід: замість червоних вибирайте зелені, кислі сорти. Вони містять мінімум цукрів, а користь від вживання багатого клітковиною та пектинами плода багаторазово перевищує потенційну шкоду від нього.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!