Більшості людей відомо, що солодкі напитки – газована вода або енергетичні напитки – шкідливі. Нове дослідження вчених з Гарварду підтверджує це, демонструючи досить похмурі можливі наслідки їх вживання. Відповідно до статті, опублікованої в журналі Circulation, навіть один сладкий напій на день може значно підвищити ризик передчасної смерті від серцево-судинних захворювань (ССЗ). Особливо яскраво це виражено серед жінок, інформує sutura.org.ua

Співробітники Гарвардської школи громадської охорони здоров’я, проаналізували два набори даних 80 647 жінок та 37 717 чоловіків, що працюють у секторі здравоохранения з 1980 по 2014 рік. Кожні два роки учасники відповідали на низку анкет, у яких оцінювалися їхній спосіб життя та стан здоров’я. Після коригування даних у зв’язку зі специфічними дієтами та іншими факторами способу життя, дослідники виявили, що чим більше сладких напоїв людина споживає протягом певного періоду години, тим більше підвищується ризик його передчасної смерті.

Порівняно з тими, хто пив подібні напитки лише раз на місяць, у людей, які вживали від однієї до чотирьох порцій на місяць, ризик передчасної смерті підвищився на один відсоток і зростав зі збільшенням кількості напоїв. У тих, хто пив від двох до шести порцій газованої води на тиждень, шанси підвищувалися на шість відсотків, від однієї до двох на день – на 14 відсотків, а від двох чи більше напоїв – на 21 відсоток. Найбільший ризик був зафіксований у зв’язку із серцево-судинними захворюваннями. Ті, хто пив два або більше сладких напоїв на день, мали на 31 відсоток більш високий ризик ранньої смерті від ССЗ, а шкірна додаткова порція була пов’язана з підвищеним на 10 відсотків ризиком смерті від ССЗ.

«Наші результати підтримують ініціативи щодо обмеження споживання сахармісних напитків (Sugar-sweetened beverages, SSB) та заміну їх іншими напитками – переважно водою – для покращення загального стану здоров’я та тривалості життя», – стверджує провідний автор дослідження Васанті Малік (Vasanti Malik) .

Раніше дослідження показали, що солодкі безалкогольні, фруктові, енергетичні та спортивні напитки – єдиний найбільший джерело додаткового сахару в раціоні американців. Хоча лікарі рекомендують споживати не більше 10 відсотків щоденних калорій з доданих цукрів, багато хто не може устояти перед соблазном. Споживання сладких напоїв особливо зростає в країнах, що розвиваються, тому що дедалі більше людей переїжджають у міста через агресивний маркетинг відповідних компаній.

«Ці дані погоджуються з відомими негативними ефектами високого споживання цукру на метаболічні фактори ризику та впевненими доказами того, що вживання сахармісних напоїв підвищує ризик розвитку діабету іншого типу, який сам по собі вважається основним фактором ризику передчасної смерті. Результати також забезпечують подальшу підтримку політики, спрямованої на обмеження збуту сладких напоїв для дітей та підлітків, а також введення податків на содові, тому що поточна ціна на солодкі напитки не включає високих витрат на лікування наслідків», – заявляє Уолтер Віллетт (Walter Willett ), професор епідеміології у Гарварді.

Фахівці також вивчили ризики вживання штучно підсолоджених напоїв, виявивши, що перевага дієтичної соди була пов’язана з більш низьким ризиком передчасної смерті. Це може бути пов’язане з ефектом «зворотної причинності», тобто люди, можливо, перейшли на дієтичні напитки через свій існуючий ризик серцевих захворювань. Але це не означає, що штучно підсолоджені напитки є абсолютно безпечними. Раніше дослідники з Медичного коледжу Альберта Ейнштейна в Нью-Йорку виявили, що жінки старше 50 років, які вживали два або більше сладких дієтичних напоїв, на 31 відсоток частіше переживали інсульт і на 29 частіше страждали від хвороб серця.