Вчені вивчили дані про стан здоров’я 512 891 чоловік у віці від 30 до 79 років. Дослідники з Китаю в результаті масштабного експерименту довели, що вживання всього лише одного яйця на день знижується ризик виникнення ішемічної хвороби серця, розривів судин та геморагічного інсульту, передає sutura.org.ua

У тривалому дослідженні China Kadoorie Biobank взяло участь 512 891 людина у віці від 30 до 79 років, передає Medical Xpress.

Було сформовано вибірку з 416 213 добровольців, які не хворіли на рак, серцево-судинними захворюваннями, діабетом. Учасники дослідження повідомляли про частоту вживання яєць. За їх здоров’ям спостерігали з 2004 по 2008 рік.

Так, 13,1% учасників дослідження повідомили, що їдять яйця щодня, а 9,1% вживають їх рідко. За 8-9 років дослідження зареєстровано 83 977 випадків розвитку серцево-судинних захворювань, 9985 з них закінчилися летальним результатом.

З’ясувалося, що серед тих, хто регулярно їв яйця, рівень захворювань серцево-судинної системи значно нижчий. Ці люди рідше страждали від хвороб серця та судин, і жили довше. Ризик геморагічного інсульту у них був нижчим на 26%, а дочасної смерті — на 18%.

Щоб яєчня не постраждала, одразу ж шукайте маркування. Літери “С” та “Д” на шкаралупі розкажуть, скільки днів тому курка знесла яйця. “Д” означає дієтичні, і такі яйця – найсвіжіші.

Їм не більше семи днів. “З” – столові, яким уже від двадцяти до двадцяти п’яти діб. Домашні яйця продають без маркування, і це єдине, чому їх можна розпізнати.