Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Збалансоване харчування за принципами аюверді
Відповідно до принципів аюрведі, збалансоване харчування підтримує тіло, розум, почуття та душу. Їжа дає нам сили і забезпечує енергією. Старий добрий вислів “Скажи мені, що ти їси, і я скажу, хто ти” в аюрведі звучить так: “Скажи мені, що ти їси, як, коли і чому, і я скажу, хто ти”. Основний принцип аюрведичної дієти: їжа повинна бути смачною та апетитною. Тоді вона насичує почуття і стимулює всю травну систему.
Практично вся мудрість аюрведі у буквальному сенсі у вас мовою! Згідно з цим твердженням, почуття смаку – природне керівництво з правильного харчування. Багато років при виборі здорової їжі люди користувалися саме їм. Наші рецептори не просто розрізняють смаки; вони визначають харчову цінність продуктів і дають старт всьому травному процесу. Їжа “говорити” мовою смаків. Сокова груша м’яко звертається до нас, а пекучий перець чилі ніби кричить, попереджаючи. Коли ми знаходимо прийнятні для себе смаки, то можемо створити для себе ідеальний раціон.
Аюрведа виділяє 6 смаків, згідно з якими всі продукти харчування можна розділити на наступні категорії: сладкий, кислий, солоний, гіркий, гострий та терпкий. Включаючи всі шість у кожний прийом їжі, ми досягнемо гармонії, просвітлення і станемо здоровими та щасливими.
10 рекомендацій щодо здорового харчування
1. Їжте у спокійній та розслаблюючій обстановці
Тиха і розслаблююча обстановка сприяє ідеальному травленню. Якщо під час їжі дивитися телевізор, читати чи сперечатися, можна порушити травний процес. Якщо ж прийом їжі – черговий обов’язок у вашому повсякденному списку завдань, постарайтеся в цей час розслабитися та накопичити енергію. Зосередьтеся на їжі, смакуючи її аромат та текстуру.
2. Перед їжею благословіть їжу або подумки подякуйте за неї
Їжа живить та підтримує життя. Благословення, молитва подячна чи думка перед прийомом їжі – вголос чи про себе – допомагає віддати дань їжі та іншим подарункам життя. Крім того, це відмінна можливість пригальмувати і налагодити контакт із тими, хто сидить поруч із вами за одним столом. У такі моменти розум заспокоюється, оскільки вага переключається на їжу та дяку.
3. Їжте тільки тоді, коли голодні
Як не дивно, це один із найважливіших компонентів здорового харчування. Коли ви голодні, травний вогонь, або агні, горіти жарко. Саме тому живіт може видавати дзюрчання. Воно вказує на те, що тілу потрібна їжа. Коли агні горить яскраво, травний процес ефективний. Якщо ж приймати їжу, не відчуваючи голоду, то можна підкинути у вогонь дуже багато дров, і він згасне. Це, у свою чергу, призведе до неоптимального травлення та засвоєння їжі, створюючи аму – шкідливий побічний продукт. Тому їжте тільки тоді, коли голодні. Звучить дуже просто!
4. Перед черговим прийомом їжі зачекайте, поки перетравиться.
Як правило, процес травлення займає 3-6 годин в залежності від індивідуальної конституції. Щоб уникнути згасання вогню ви повинні дати травній системі достатньо години. Саме тому аюрведа рекомендує подождати, поки їжа не буде повністю перетравлена, перш ніж знову їсти. Ви зрозумієте, що настав час підкріпитися, коли у вас з’явиться відчуття голоду і в животі виникне відчуття легкості. Про перекушування завжди потрібно враховувати вашу конституцію. Вибираючи легший перекус, який вас врівноважує, ви можете задовольнити тягу до їди між їдою, не пригнічуючи при цьому травний вогонь.
5. Тщательно пережовуйте їжу і їжте розмірено
Якщо здається, що через голод ви заковтуєте їжу, пам’ятайте, що необхідно жувати, жувати і ще раз жувати. Травлення та засвоєння вимагають, щоб їжа належним чином розщеплювалася і попередньо перетравлювалася перед надходженням у шлунок. Саме тому у нас є гострі зуби та слина, збагачена ферментами. Згідно з дослідженнями, ми переварюємо понад 40% складних вуглеводів у процесі пережовування. Аюрведа розглядає його як компонент будь-якої програми зі зниження ваги. Воно також автоматично регулює швидкість вживання їжі, сприяючи відкриттю справжніх ароматів та якості продуктів.
6. Їжте, поки вам комфортно
Скільки разів ви закінчували ужин з такими словами і думками: “Я знаючи, що останній кусок (не важливо чого) був зайвим”? Щоб уникнути цього їжте доти, доки не відчуєте насичення, але не перенасичення. Якщо ви з’їсте занадто багато, не вистачити простору для травного процесу. Зазвичай лишком виявляється десерт. Тому передбачте місце для нього заздалегідь. Коли ми їмо, шлунок розтягується, і потрібно переконатися, що ви не відчуваєте хибне відчуття голоду. Зробіть паузу і подумайте, чи дійсно вам потрібна добавка.
7. Якщо ви засмучені, відкладіть прийом їжі
Якщо ви коли-небудь їли після суперечки (або, що ще гірше, під час суперечки), ви, швидше за все, помітили, що шлунок реагує на це погано. Напруга порушує процес травлення. Можливо, ви пам’ятаєте, як рука сама тягнеться за мороженим, коли ви засмучені, але потім відчуваєте собі ще гірше. Якщо ви на піку емоцій, краще відкласти прийом їжі – особливо при негативних почуттях, хоча надмірне збудження також може порушити нормальний хід травлення. Крім того, під час переробки їжі не можна сміятися чи ділитися враженнями (адже саме цим ми часто займаємося під час обіду). Навчіться розуміти собі, оцінювати, чи потрібно вам більше години, щоб заспокоїтися перед їдою.
8. Ніколи не їжте на бігу
В наш час їжа на бігу стала нормою. Однак дуже важливо харчуватися сидячи і не поспішаючи. Коли ви сідаєте поїсти, ви допомагаєте організму розслабитися, забезпечуючи легкий початок травного процесу. Коли ви їсте стоячи або на ходу, процес травлення вимагає великих витрат енергії. Тому завжди намагайтеся їсти сидячи, навіть перекушувати.
9. Їжте кожен день приблизно в одну і ту ж годину
Тіло – дивовижний, але водночас делікатний хронометр. Його підстроювання під природні ритми природи – одна з головних цілей аюрведі. Невипадково обідній час збігається з полуднем: сонце знаходиться у зеніті, а агні – на піку. Якщо приймати їжу у відповідності з ритмами природи, ви зможете підтримати вашу основну конституцію. Регулярні прийоми їжі в одну і ту ж годину – гарантія того, що протягом дня ви не будете позбавлені енергії. Крім того, це відмінний спосіб контролювати тягу до певних продуктів і уникнути переїдання.
10. Після їди відпочиньте кілька хвилин
Відпочинок після їди сприяє легкому початку травлення. Тому замість того, щоб бігати, прожувавши останній шматок, розслабтеся на кілька хвилин і насолоджуйтесь відчуттям ситості.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!