Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Здоров’я. Найкорисніші насіння і зерна
Всі вони різних розмірів, кольорів та форм. Насіння – це зародки рослин із початковим запасом питних речовин. Рослини витрачають чимало годин і ресурсів на вирощування кожного насіння і наповнюють їх високими концентраціями витаминів, мінералів, білків, ефірних олій та тимчасово неактивних ферментів. Якщо ви розраховуєте перекусити чимось корисним, ситним і високопоживним – насіння поза конкуренцією. Нижче наведено список найбільш корисних насіння та способи їх вживання.
Сім’я – це життя. Жива їжа. Сирі насіння дуже поживні. Більшість калорій людина отримує саме з їстівних насіння чи зерен, наприклад, з бобових чи горіхів. Насіння є джерелом рослинних олій, напоїв, приправ та корисних харчових добавок. Залежно від виду насіння, найбагатшими питательними речовинами буде або зародкова частина, або ендосперм. Зберігаються у зародковій тканині та в ендоспермі білки відрізняються за набором амінокислот і за властивостями, передає sutura.org.ua
Спосіб вживання:
Єдиний спосіб отримати максимум від насіння – вживати їх у сирому вигляді. Термічна обробка веде до утворення токсинів, а витамини, мінерали та ефірні олії денатуруються. Смажені насіння – це вже не жива їжа. Ніякі насіння у світі не можуть витримати нагрівання та змаження, зберігши свої поживні властивості. Варто завжди пам’ятати, що вживати в їжу насіння потрібно в їхньому натуральному стані – сирому. Їх можна замочувати, перемелювати і товкти, особливо якщо оболонка насіння дуже тверда для зубів.
Варто вибирати сирі та несолоні орехи.
Потрібно уникати змажених та глазурованих насіння.
Не треба їсти їх зацукрованими.
Найкорисніші насіння:
Зерна граната
Рекомендована разова порція – половина склянки.
Гранатові зерна багаті на антиоксиданти. Ці речовини захищають клітини організму від вільних радикалів і запобігають передчасному старінню. Інакше кажучи, гранатовий сік «накачує» дах кислородом. Антиоксиданти не лише борються зі вільними радикалами, але й запобігають утворенню тромбів. Це покращує кровообіг і збагачує кров кислородом.
Зерна граната особливо багаті на поліфеноли. Це різновид антиоксидантів, що знижують ризик розвитку раку та хвороб серця. Гранатовий сік, що містяться в ньому корисних танінів, антоціанів та елагової кислоти відрізняється набагато сильнішою антиоксидантною дією, ніж зелений чай та червоне вино. Кісточки гранатових зерен, вкриті соковою оболонкою, єстівні. Зерна багаті витамином з і калием, вони низькокалорійні (всього 80 ккал на процію, це на третину нижче більшості фруктів) і багаті клітковиною.
Антиоксидантні властивості гранатових зерен допомагають запобігати окисленню ліпопротеїнів низької щільності. Це запобігає звуження стінок сосудів жировими відкладеннями і підтримує насиченість крові антиоксидантами.
Лікар-дослідник Клаудіо Наполі з Неаполітанського медичного інституту розповідає: «У мишей, яких поїли гранатовим соком, атеросклероз прогресував мінімум на 30 відсотків повільніше».
Гранат корисний і для кісткової системи – він знижує прояви артриту у уражених хрящових тканинах. Цей фрукт знижує інтенсивність запалення і запобігає руйнуванню хрящів ферментами.
Насіння льону
Рекомендована разова порція: 1-2 столові ложки (у подрібненому вигляді).
Дієтична клітковина насіння льону знижує рівень ліпідів у крові та регулює апетит. За повідомленнями вчених з Копенгагенського університету, насіння льону зменшують відчуття голоду і допомагають боротися із лишньою вагою.
Льон культивується століттями, а його користь загальновідома. Гіппократ описував застосування льону для зняття болю в животі, а французький імператор Карл I Великий настолько любив лляні насіння, що випустив спеціальний указ про їхнє повсюдне використання.
Корисні властивості лляних насіння складаються з насиченості їх ліноленової кислоти, високого вмісту дієтичної клітковини і великої кількості лігнанів (рослинні фенольні сполуки – антиоксиданти;).
Ефірна ліноленова кислота – потужний протизапальний засіб. Вона знижує вироблення запальних агентів і знижує вміст у крові С-реактивного білка, індикатора запалення. Спільна дія ліноленової кислоти та лігнанів гальмує ріст опухолей у тварин і може знизити ризик розвитку раку у людей.
Лігнані є фітоестрогенами і володіють властивостями, подібними до естрогену (жіночий статевий гормон; прим.). Вони володіють антиоксидантними властивостями. Фітоестрогени допомагають стабілізувати гормональний рівень, полегшити симптоми передменструального синдрому та менопаузи, можуть допомогти запобігти розвитку раку грудей та передміхурової залози.
Дієтична клітковина насіння льону підтримує нормальну функцію кишечника. Одна столова ложка цілісних лляних насіння містить стільки ж клітковини, скільки і півсклянки вівсяних висівок. Розчинні волокна клітковини знижують рівень холестерину в крові та знижують ризик розвитку інфарктів та інсультів.
Мелені насіння льону корисніше для здоров’я, ніж суцільні. Насіння можна перемолоти в кофемолці або блендері і додати до злаків, випічці та у фруктові коктейлі.
Гарбузове насіння
Рекомендована разова порція: півсклянки
Це єдині насіння, що формують лужні показники крові. Це важливо, враховуючи, що більшість сучасних дієт формують кислу среду.
Гарбузове насіння багате на білки. Сто грам цих насіння забезпечують 54 відсотки від денної норми протеїнів.
Багато людей приймають витамини, щоб відшкодувати дефіцит витаминів групи B. Насіння гарбуза в цьому можуть успішно замінити синтетичні препарати. У цих насінні містяться всі витамини групи B – тіамін (В1), рибофлавін (В2), ніацин (нікотинова кислота), пантотенову кислоту, піридоксин (В6) та солі фолієвої кислоти.
Людям у поганому настрої гарбузове насіння допоможуть впоратися з депресією. Інгредієнт L-триптофан допомагає підняти настрій.
Регулярне вживання насіння гарбуза може запобігати утворенню каменів у почках. Судячи з результатів досліджень, гарбузове насіння запобігають формування ниркових каменів із оксолату кальцію.
Ще одне перевага цих насіння – вони виводять з організму паразитів, особливо стрічкових черв’яків.
Пензлики абрикоса
Рекомендована разова порція: чверть склянки.
Ядра кісточок абрикоса не менш поживні, ніж різні горіхи та насіння. Крім інших компонентів, в ядрі міститься амігдалін, інша його назва – вітамін В17. Це речовина атакує ракові клітини і може запобігти поширенню опухоли. Амігдалін можна виявити в сотнях різних продуктів, але в раціоні з переважанням напівфабрикатів і фастфуду вони не присутні. Люди з більш збалансованим та традиційним (національна кухня) харчуванням менш схильні до ризику розвитку онкологічних захворювань, у тому числі продуктів з високим вмістом витамину В17 (амігдаліну).
Крім ядер абрикосових кісточок амігдалін зустрічається у гіркому мигдалі. Саме амігдалін надає йому гіркуватий смак. Тому, якщо ядро абрикосової кісточки не має гіркуватого присмаку, то витамину В17 у ньому немає. Амігдалін зустрічається в яблучних та виноградних кісточках, просо, садових бобах, у різних ягодах, маніоке та багатьох інших насінніх, зернах, злаках та бобових. Виняток становлять гібридні сорти.
Говорячи про запобігання захворювань, варто звернути увагу на слова лікаря Ернста Креббса-молодшого, винахідника препарату Лаетріл (концентрований амігдалін). За його словами, людина, що вживає щодня від десяти до дванадцяти ядер абрикосових кісточок, майже напевно не захворіє на рак навіть у разі опромінення, близького до тла в районі Чорнобильської АЕС.
Насіння кунжуту
Рекомендована разова порція: чверть склянки.
Насіння кунжуту – одна з найдавніших відомих людству приправ. Вони цінуються за вміст олії, яка дуже добре зберігається.
Кунжут цінний як добрий джерело марганцю і міді. Він багатий кальцієм, магнієм, залізом та фосфором. У насінні кунжуту багато вітаміну В1, цинку та дієтичної клітковини. На додаток до перерахованого, у кунжуті містяться два унікальні речовини – сезамін та сезамолін. Обидва ставляться до лігнанам. Ці речовини знижують рівень холестерину у крові у людей. У тварин вони запобігають підвищення кров’яного тиску і підсилюють насичення тканин витамином Е. Сезамін оберігає пошкодження клітин печінки антиоксидантами.
Насіння соняшнику
Рекомендована разова порція: чверть склянки.
Ці насіння є прекрасним джерелом природного жиророзчинного антиоксиданту – витамину Е. Вітамін Е нейтралізує вільні радикалі. Це запобігає пошкодженню жирових молекулярних структур клітинних мембран клітин мозку та холестерину.
Насіння соняшнику дуже багате на фітостерин. Це речовина за структурою близько до холестерину. Вживається у помірних кількостях, фітостерині знижує рівень холестерину у крові. Це посилює механізм імунної відповіді та знижує ризик розвитку деяких форм раку.
У насінні соняшнику багато магнію. Є дані досліджень, згідно з якими магній полегшує симптоми бронхіальної астми, знижує тиск крові, запобігає мігренозні болі та розвиток інфарктів та інсультів.
Насіння тмина
Рекомендована разова порція: 1 столова ложка.
Тмин використовують з давніх годин. Його цілющі властивості використовуються сотнями років.
Тмин корисний при розладах травлення. Він має антисептичні властивості. Насіння тмину багаті залізом, вони покращують функції печінки.
Тмин допомагає полегшити симптоми застуди. При виникненні болю в горлі рекомендується пити кминну воду з додаванням сухого імбиру, це заспокоїти першіння.
Кмінний сік дуже тонізує. Є відомості, що він злегка підвищує температуру тіла, підстобуючи обмін речовин.
Тмин сприятливо діє на печінкову та ніркову функції, стимулює імунітет.
Виноградні кісточки
Рекомендована разова порція: одна-дві столові ложки.
Кісточки винограду багаті на витамин Е, флавоніди, ліноленову кислоту та поліфеноли.
Екстракт виноградних кісточок може запобігати появі серцево-судинних проблем: підвищення кров’яного тиску та збільшення концентрації холестерину в крові. Фенолі обмежують окислення жирів, тим самим запобігаючи появі тромбів та знижуючи інтенсивність запальних процесів.
У журналі Carcinogenesis опубліковані дані про здатність екстракту виноградних кісточок знищувати клітини плоскоклітинної карциноми (різновид опухлинної тканини; прим.). Здорові клітини організму при цьому залишаються недоторканими.
У дослідах на сурогаті норовірусу екстракт кісточок винограду знижував його інвазивну здатність.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!