Жертви Бахуса. Чим загрожує епідемія пияцтва (фото)
Результати опитування порталу YouGov, свідчать про те, що страждають на “синдром порожнечі” матусі виявилися в перших рядах серед жертв нинішньої питної епідемії. П’ють переважно люди середнього віку. 28% жінок старше 45 років признали, що п’ють більше, ніж їх дорослі діти. Для тих, кому за 65, тепер звичайне право пити п’ять вечорів поспіль щотижня. Поки головний лікар країни Дам Саллі Девіс розробляє рекомендації щодо нешкідливого вживання алкоголю, варто задуматися про те, як взагалі такі напої впливають на наш організм.
Дослідження, проведені у Данії, показали, що у абсолютно нехарчових жінок набагато більше шансів завагітніти та нижче відсоток викидні. Навіть порівняно з тими, хто вживає малі дози і виключно у компанії. “Алкоголь впливає майже на весь організм, його частки поширюються по всьому тілу”, – каже почесний професор здравоохранения в Університетському коледжі Лондона та медичний директор благодійної організації Drinkaware Пол Уоллес. Кишечник, серце, кров’яні сосуди, шкіра – його наслідок проникливi. Причому після 40 років негативний ефект виявляється особливо яскраво.
“Такі органи, як печінка і шлунок, з віком скорочуються, так що алкоголь довше залишається у вашому організмі”, – пояснює доктор, консультант-геронтолог та психіатр трастового фонду національного здравоохранения Південного Лондона та Тоні Модслі Рав. Цим пояснюється дводенне похмілля, яке буває у людей після 40. “Крім того, загальний об’єм рідини в організмі сильно знижується. Коли ми стаємо старшим, посилюється ефект зневоднення, розподіляється алкоголь у крові в більш концентрованій формі. Він не буде “розбитий” так швидко, як це бувало у 20”.
Вплив на мозок
“Алкоголь проходитиме через гематоенцефалічний бар’єр, за яким він грає роль придушення процесів, – зазначає професор Воллес. – Ми дуже схвильовані й збуджені, коли п’ємо, тому що алкоголь пригнічує функції самоконтролю, планування та міркування”. Ось чому те, що ввечері здавалося гарною ідеєю, часто вже не подобається нам вранці. Згодом у нас розвивається схильність до перепадів настрою, тривозі й депресії.
Лікар Рат працює в клініці, що спеціалізується на проблемах надмірного споживання алкоголю, часом зустрічає 60-літніх людей, у яких алкоголь вже спричинив пошкодження головного мозку. Хоча пили вони від випадку до випадку. “Я завжди говорю своїм пацієнтам, що їхній мозг страждає набагато раніше печінки”, – наголошує лікар.
“Ще до цирозу виникає депресія і проблеми з імпульсним керуванням, примхливість, ускладнення відносин з дружинами і дітьми. Хороша новина в тому, що ці наслідки оборотні, якщо кинути пити на півроку і більше”, – стверджує Рав.
Вплив на шкіру
За словами професора, консультанта-дерматолога та представника британського Фонду дерматології Ніка Лоу, алкоголь викликає почервоніння шкіри у тих, хто до цього схильний. “Таке почервоніння може стати хронічним, оскільки кров’яні судини збільшуються, а приплив крові стає більш обильним. Згодом це може призвести до розширення кров’яних судин і вен, видимих на шкірі”. З цим борються імпульсної обробки лазером, але для більш переконливого ефекту боротьбу краще розпочати раніше. “Алкоголь посилює стреси і занепокоєння, і ця напруга виділяє набагато більше гормонів андрогенів, які стимулюють акне”, – каже професор Лоу. Ніколи не замислювалися, чому сильно питущі люди завжди виглядають стомленими? “Їх шкіра зневоднена, через втрату рідини виникає ефект “облупленості” навколо очей, – підкреслює фахівець. – Крім того, надлишок цукру, що споживається з пивом і вином, впливає на ДНК і колаген шкіри, що прискорює її старіння”.
Вплив на серце
Денний ліміт випивки – 3-4 порції для чоловіка та 2-3 для жінки. У тих, хто підвоює цей ліміт, за словами Уоллеса, значно збільшується ризик інсульту. Випивка підвищує кров’яний тиск не лише у короткостроковій, а й у довгостроковій перспективі. Через надмірне вживання алкоголю серцю важче перекачувати дах. Виникає стан, який медики називають кардіоміопатією. Через нього зростає ризик серцевої недостатності. Чому ж тоді кажуть, що випивати по склянці червоного вина корисно для серця? Доцент медичний директор Британського фонду серця Майк Кнаптон визнає, що вплив червоного вина може бути доброчинним, але доза повинна бути не більше однієї склянки.
Вплив на печінку
На сьогоднішній день у Великобританії констатують потрясне зростання кількості випадків захворювань печінки. З 1970 року цей показник збільшився на 400%. “У групі ризику не лише хронічні алкоголіки, а й цілком благополучні люди середнього віку, якщо вони часто перевищують норму споживання спиртного, – стверджує консультант-гепатолог лікарні при Британському Королівському коледжі Деббі Шоукросс. – Печінка може почати потроху накопичувати жир, потім, якщо ви продовжуєте пити занадто багато, скажімо, між 40 та 55, цей жир перетворюється на рубцеву тканину, і печінка стискається. У шкірного шостого це може призвести до цирозу”. Британські лікарі рекомендують щотижня проводити без алкоголю хоча б три дні підряд, щоби печінка спіткала регенерувати тканини.
Онкологічні ризики
Щороку у Великій Британії фіксують близько 13 тис. випадків раку, пов’язаних із вживанням алкоголю. “З точки зору ризику захворювання на рак, не існує безпечного рівня споживання алкоголю, – говорити Ніколас Сміт з британського дослідницького центру Cancer Research UK. – Найбільш тісно пов’язане зі споживанням алкоголю виникнення опухолей порожнини рота, стравоходу, кишечника, молочної залози та горла “. Чим більше ви п’єте, тим вище ризик, тому що етанол у спирті розбиває ацетальдегід, що пошкоджує ДНК і безпосередньо впливає на клітини, що викликають рак. “Якщо ви курите і п’єте, ризик виникнення злоякісної опухоли в роті і горлі збільшується, тому що алкоголь робить клітини більш чутливими до токсинів табачного диму”.
Вплив на репродуктивну функцію
У Данії було проведено цікаве дослідження. Кілька тисяч пар перестали використовувати контрацепцію і намагалися зачати дитину. В результаті жінки, зовсім не вживали алкоголю, завагітніли набагато швидше, ніж ті, хто пив навіть у невеликих дозах. І відсоток викиднів серед нехарчових був нижчим. Інше дослідження показало, що помірне вживання алкоголю (півпляшки вина на тиждень) призводить до 18-відсоткового зниження ймовірності зачаття. “У чоловіків надмірне споживання алкоголю знижує рівень тестостерону, якість і кількість сперми, – зазначає директор центру репродуктивної медицини Midland Fertility Джилліан Локвуд. – Цикл регенерації сперми – 70 днів, так що наслідки серйозного запою відчуваються кілька місяців. З чоловіками за 40 справа йде ще гірше, кількість і якість їх сперматозоїдів і так зниження через вікові зміни.
Ризик лишньої ваги
Алкоголь містить сім калорій на грам, майже як чистий жир. “Коли ви п’єте, організм розпізнає токсини, що надходять у нього з алкоголем, і намагається від них позбутися. Часто це відбувається за рахунок витрат корисних речовин, що містилися у вашій їжі”, – пояснює дієтолог Роберт Хобсон. Дослідження також показують, що вживання алкоголю пригнічує вироблення лептину – гормону, який контролює апетит. Ось чому напідпитку людям хочеться їсти. Крім того, алкоголь – джерело цукру, він підвищує рівень інсуліну і сприяє накопиченню жиру в організмі, в тому числі і в жирових відкладеннях печінки. У середньому віку надмірне споживання алкоголю може призвести до накопичення жиру в області живота.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!