Знижує холестерин: Дієтологи розповідають про користь і шкоду журавлині

Головна / unsorted / Знижує холестерин: Дієтологи розповідають про користь і шкоду журавлині

Вчені встановили, що регулярне вживання журавлини здатне знизити ризик смерті на 31%, а також на 51% захищає організм від кардіометаболічних захворювань: патологій серця, судин та обміну речовин. Чим ще корисна журавлина і коли її вживання може бути небезпечним.

Чим корисна журавлина

Журавлина – це природний джерело корисних вітамінів та мікроелементів. Ягода майже на 80 відсотків складається із води. До її складу також входять вуглеводи та клітковина, присутні витамини різних груп: A, E, К, а також C, B1, B2, B3, B4, B5, B6 та B9.

Ягода багата на фосфор, кальцій, залізо, магній, калій, цинк, мідь, натрій та багато інших корисних мікроелементів. При цьому сама по собі журавлина в чистому вигляді, а не в переробленому (варення, десерти чи інші страви), досить низькокалорійний продукт, у якої на 100 г припадає 46 калорій, 0,5 г білка, 3,7 г вуглеводів, 0, 2 г жиру. Також у ягоді є нерозчинні волокна та розчинна клітковина.

Крім того, що журавлина здатна знижувати концентрацію загального холестерину в крові, вона також зменшує ризик розвитку серцево-судинних патологій: інфаркту міокарда, ішемічної хвороби серця та хронічної ішемії мозку.

Отже, ягода і справді є чудовим засобом від розвитку низки захворювань сосудів та кардіопроблем.

Кому журавлина може завдати шкоди

Як і будь-який продукт, дана ягода має протипоказання, серед яких індивідуальна непереносимість та алергічні реакції.

Журавлина, до речі, як і обліпиха, може дратівливо діяти на шлунок. Так, ці ягоди корисні, але вони дуже кислі і найчастіше негативно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту. З цієї причини лікарі не рекомендують надмірно захоплюватися нею людям, які страждають на виразку або гастрит та інші хвороби ШКТ.

При утрудненому травленні вживання ягоди спричиняє такі негативні наслідки, як діарея, здуття живота та тошнота. Небезпечна журавлина і для тих, хто страждає на сечокам’яну хворобу. Надлишок ягоди в раціоні може посилити перебіг хвороби або спровокувати її розвиток.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!