Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
10 фактів, після яких ти назавжди забудеш жувати жуйку
Факт 1: ти жуєш звичайну гуму
Щось на зразок жуйки людство використовувало завжди — чи то смола, чи ароматичні трави, чи табак. Але коли у другій половині ХІХ століття виробництво жуйки вирішили поставити на потік, то, зрозуміло, від натурпродукту відмовилися. Уолтер Дімер, скромний бухгалтер, у 1928 році збагатив світ своєю формулою жуйки, яка дуже схожа на всі сучасні. Рецепт включає каучук (щоб жувалося краще), сироп, ароматизатори та підсолоджувачі, передає sutura.org.ua
Але що таке каучук? Це натуральний (із соку гевеї) або синтетичний ущільнювач, який використовують при виробництві гум та ебонітів. Тобто, відправляючи в рот ароматну смужку або квадратик, ти жуєш практично сировину для гумі. А каучук, між іншим, сама штука не корисна для організму, аж до того, що їм можна відруїтися.
Факт 2: надмірне споживання цукру
Іноді цукор замінюють сиропом глюкози, але краще від цього не стає. Смак, звичайно, приємний, та ще й деякі тішать собі ілюзією, що, мовляв, жуйка — це ж не конфета, від такої солодощі не буде шкоди… Буде! Та ще яка! Сахар у будь-якому вигляді — навіть у такому «жуйному» — викликає утворення бактеріальної плівки на зубах. Коли твоя слина розщеплює сахарозу, то виходить молочна кислота, а це — ідеальна среда для розмноження бактерий Streptococcus mutans. Ці самі шкідники допомагають накопичуватися в роті декстрину, який і створює на твоїх зубах нерозчинний наліт. У ньому, у свою чергу, граються інші бактерії, які виробляють кислоту, що розчиняє тканину зуба. Що, все ще хочеться солоденькою жуйкою?!
Факт 3: у складі жувальної резинки присутні цукрозамінники
Звичайно, прихильники-виробники відразу ж заштовхнули в жуйку цукрозамінники і почали пудрити мізки споживача — ось тепер жуйка безпечна. Нітрохи не бувало, адже цукрозамінники теж шкідливі, просто на свій лад. Підсолоджувач аспартам розкладається на токсичні речовини, сахарин взагалі канцерогенний, сукламат викликає аллергію, ксиліт може спровокувати рак січового міхура… Словом, продовжувати не варто, інакше потім не заснеш.
Факт 4: ризик для вагітних
Якщо ти вже скуповуєш тоннами пінетки, комбінезончики та іграшки в очікуванні малюка, то забудь про жуйку! Вона містить так звані баластні речовини, які потрапляють у твій організм через слину. Це одразу призводить до ризику розвитку у плода алергії, адже його імунітет вступає у безжалісну боротьбу з цими речовинами. Внаслідок цього порушується розвиток імунної системи дитини. Чи треба говорити, до яких неприємних наслідків це може призвести?
Якщо ти жуєш її на голодний шлунок, то твій шлунок починає виробляти кислоту майже в промислових масштабах. А їжі, яка має розчинятися в ній, ні! У підсумку кислота починає роз’їдати тканини шлунка, ну, а далі — сама знаєш. Гастрит, язва, люди у білих халатах, горсті таблеток, якщо пощастити, причому іноді – довічно. Воно тобі треба?
Факт 6: ризик для хворих на пародонтоз
Жуйка справді може виступати як один із засобів для профілактики пародонтозу, але якщо ти вже отримала цей діагноз, не жуй її ні в якому разі! При пародонтиті та пародонтозі руйнуються кругові зв’язки зубів, які забезпечують рівномірність жувального навантаження. В результаті жувальний тиск виявляється на кісткову тканину навколо зуба. Якщо ти посилено жуєш жуйку, то порушується її харчування, починається атрофія кісткової тканини, шийки зубів оголюються, а самі зуби стають ще більш рухливими та менш стійкими.
Факт 7: погіршення пам’яті
Англійські психологи (не ті, які британські вчені, а справжні) з’ясували, що через жуйку страждає короткочасна пам’ять. Навіщо вона тобі потрібна? Щоб орієнтуватися у навколишньому світі. Якщо ти весь час забуваєш, скільки коштує шампунь з цінником, який дивуватись прямо на тобі, втрачаєш у квартирі ключі, утюг та чавунну сковорідку, забуваєш сплатити рахунок, що тобі дали тільки що, — зав’язуй із жуванням резинки. Причина погіршення короткочасної пам’яті в тому, що на неї негативно впливає будь-яке монотонне неусвідомлене рух.
Факт 8: руйнування пломб, коронок та мостів
Згадай свій рахунок із стоматології. Згадала? Здригнулася? А тепер уяви, що всі ці зусилля пішли прахом — пломби швидко руйнуються, коронки вирушають у небуття, мостоподібні протези виходять з ладу. А все тому, що, по-перше, жуйка надає механічне вплив — при жуванні вхолосту, а по-друге, хімічне: при жуванні виділяється багато слини, в якій утворюється луг, що роз’їдає дорогоцінну у всіх сенсах роботу стоматолога.
Факт 9: ризик для маленьких дітей
Прислухайся до слів Джона Олні, невролога зі США: він довів опасность глутамату — харчової добавки, яка використовується для посилення смаку. Глутамат викликає ексайтотоксичність — нервні клітини гинуть через перезбудження, спровоковане цим речовиною. Це дуже небезпечно для мозку, що розвивається, а тому ніколи не давай жуйку маленькій дитині, особливо до 4 років.
Факт 10: порушення прикусу
Звісно, це стосується не дорослих, а дітей. У період формування прикусу постійне жування жуйки може спричинити те, як у результаті він буде виглядати. Постійне жування, до якого людська зубощелепна система взагалі не пристосована, в результаті провокує ризик розвитку неправильного прикусу. Ось чому, незважаючи на запевнення підступних маркетологів, краще привчити дитину чистити зуби та полоскати рот після їжі, а не давати йому жуйку в надії, що і так зійде.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!