Жувальна гумка від голоду

Часто в ситуації, коли настав час обіду, а можливості перерватися на їжу немає, багато хто закидає у рота жувальну резинку — вони розраховують, що на якусь годину це притупити почуття голоду. Сподіватися на допомогу жувальної резинки у боротьбі з голодом досить наївно. Перша причина — більшість із них замість цукру містять цукрозамінники, тому навіть не в змозі допомогти організму (перш за все мозку) короткочасним сплеском глюкози, передає sutura.org.ua

Якщо ви довгий час нічого не їли, організм витратив запаси глюкози з крові – це енергетичний ресурс найбільш доступний і використовується в першу чергу. Через це мозок, який остро потребує глюкози для нормальної роботи, почне відчувати труднощі. Конфета або льодяник могли б допомогти йому швидко поповнити ресурс, але не жувальна резинка без цукру.

Інша причина, чому не варто заїдати жувальною гумкою голод, — це виділення травного соку. Коли ви починаєте щось жувати, організм “думає”, що ви їсте, і реагуєте на це викидом соляної кислоти в шлунок, щоб цю їжу перетравити. Якщо ж у шлунок так нічого і не надійшло, кислота почне роз’їдати його стінки, що може призвести до дискомфорту у шлунку, згодом і до гастриту. Крім того, при частому вживанні цукрозамінники можуть викликати послаблення стільця.

А ось жувати резинку протягом 10 хвилин після їжі — гарна ідея: жування викличе викид додаткової порції шлункового соку, який полегшить процес травлення, а також допоможе очистити ротову порожнину від залишків їжі та шкідливих бактерій.

Овочевий салат на швидку руку

Один зі способів швидко і корисно перекусити – зробити овочевий салат. Все залежить від того, як ви підійдете до приготування салату. Багато швидко споліскують овочі під струйкою проточної води і переходять до нарізки. Це досить небезпечно, адже на поверхні овочів може бути безліч шкідників. І домашні, екологічно чисті овочі в цьому сенсі небезпечніші за ті, що удобрюються нітратами або генетично модифіковані.

У природних умовах овочі удобрюють найдоступнішим засобом – гноєм. Ці відходи можуть містити як небезпечні бактерії (наприклад, вже згадану сальмонелу), так і паразитів (токсоплазму, глистів). У процесі дозрівання овочів шкідники потрапляють на їхню поверхню. Тому мити овочі потрібно досить довго і тщательно у будь-якій ситуації.

Яйця некруто

Говорять, що яйця некруто корисніше, ніж зварені вкруту. Чи це так? І так, і ні. Курка часто є різнощиком небезпечних бактерій — сальмонел. При попаданні в організм людини ці бактерії викликають симптоми гострого отруєння: блювання, пронос, слабкість, лихоманку. Сальмонелі можуть міститися як у м’ясі курки, так і курячих яйцях.

Вредна бактерия руйнується при дії високої температури протягом 10 хвилин і більше. Яйця варяться якраз 10 хвилин, а вісь яйця некруто — всього 5-7 хвилин. Тому при вживанні яєць некруто є ризик підхопити сальмонелу.

З іншого боку, якщо ви впевнені у постачальника яєць, то з’їсти їх некруто буде корисніше. Справа в тому, що при приготуванні яйця і добре прожареної яєчні структура білка руйнується, і організму складніше його засвоїти.

Що страшніше – сальмонела чи низька засвоюваність білка – вирішувати вам. Якщо ви вирішите все ж таки варити/змажити яйця довше 10 хвилин, ви можете не мити їх перед приготуванням — температура все одно знищити бактериї. А ось руки після контакту із сирими яйцями миті треба. Також для уникнення сальмонельозу потрібно мити руки та всі поверхні після контакту з сирим курячим м’ясом.

Миті посуд губкою

Ви впевнені, що їсте з чистих тарілок? Тщательно миєте їх губкою з миючим засобом щоразу? Промиваєте у посудомийній машині, а потім витираєте насухо кухонним рушником? Можливо, ваші тарілки не такі чисті, як ви вважаєте.

Найбрудніша поверхня в будинку — це не сидіння унітазу, як вважають багато хто, а губка для миття посуду. Вона постійно контактує із залишками їжі і знаходиться у влажному стані — це чудова среда для розвитку бактерій. Після миття з губкою тарілка може стати ще бруднішою, ніж була. Тому перед закінченням миття треба обов’язково споліскувати тарілки, чашки та столові прилади під струменем проточної води.

Витирати посуд після миття теж може бути не найкращою ідеєю. Якщо вологий рушник, він також є відмінним середовищем для розмноження бактерий. Краще користуватися паперовими рушниками чи дати тарілках висохнути самостійно. Саме тому у лікарнях заборонені до використання губки, застосовують лише ганчір’я, яке потім замочують у дезінфікуючих розчинах.

Наїдатися “до відвалу”

Передбачається, що з-за столу потрібно вставати, коли ви остаточно наїлися, — можна уникнути частих перекусів та набігів на холодильник. Але в усьому треба знати міру. Дієтологи рекомендують, по-перше, відміряти порції, необхідні людині вашої комплекції, по-друге, вставати з-за столу з відчуттям легкого голоду.

Наш організм не завжди добре вміє визначати ситість. У багатьох людей сповільнене почуття насичення — у них погано виділяється гормон лептин, який зазвичай казати організму: “Досить, ми наїлися”. Ці люди змушені дбайливо контролювати, скільки вони з’їдають, — інакше дуже легко переїсти, а потім мучитися вагою в животі та докорами совісті.

І навіть у здорових людей почуття ситості (і його відсутність) оманливе. Наприклад, якщо ви їсте багато продуктів, які містять фруктозу, вона знижує вироблення лептину і не дає вам відчути собі ситим. Багато фруктози в магазинних солодощах (у тому числі тих, що вважаються дієтичними) і фастфуді — навіть нешкідливий на вигляд салат може бути заправлений шкідливим соусом з додаванням фруктози.

Постійне переїдання — прямий шлях до ожиріння та цукрового діабету. Якщо ви їсте і не можете вчасно зупинитися, отже, сигнали організму вас обманюють – вам слід дотримуватися принципу “сім разів відміряй, один раз з’їж”. Згідно з рекомендацією щодо застосування фруктози, вона може помірно використовуватися замість цукру тільки практично здоровими людьми без цукрового діабету та ожиріння.

Часто перекушувати

Дієтологи часто радять харчуватися дрібно: п’ять-шість разів на день, але невеликими порціями. Важливе правило – почуття голоду взагалі не повинно виникати. Деякі люди по-своєму трактують цю рекомендацію і постійно щось жують. Чи це корисно? Не будемо розглядати ті, як подібне поведення відіб’ється на вашій фігурі, але ось травній системі вона точно не принесе користі.

Для тих, хто харчується дрібно, добре пережовує їжу та їсть невеликими порціями, досить зробити перерву на дві-три години між їдою. Якщо трапеза була рясна, організму може знадобитися чотири-п’ять годин, перерви потрібні для створення функціонального спокою.

До речі, бурчання у животі — далеко не завжди ознака того, що вам час поїсти. Вона може говорити про бродильну диспепсію — активне бродіння — при вживанні великої кількості цукрів, рафінованих продуктів, або синдром надлишкового бактериального зростання — якщо це має тенденцію до збільшення, варто звернутися до гастроентеролога.

Вечіряти на дивані

Любите влаштуватися з тарілкою на дивані під час перегляду серіалу? Чи їсте в постелі перед сном? Ризикуєте постійно відчувати печію. Печія виникає, коли вміст шлунка закидається назад у стравохід. У природі їжа йде тільки в одному напрямку — зверху вниз, від рота та глотки через стравохід у шлунок та кишечник. При неправильному способі прийому їжі, їжа разом із кислим шлунковим соком може частично “прорватися” назад у стравохід – це викликає відчуття печіння за грудиною. А якщо ця маса піде далі, у бік глотки, то у вас трапиться відрижка. Занедбаність вмісту шлунку в стравохід часто відбувається через те, що після їжі ми приймаємо лежаче положення. Також печія сприяє переїданню, нахилу вперед та піднімання тягарів після їжі.

Перебувати у вертикальному положенні після їжі слід щонайменше 1 годину. А якщо ви не можете не перекусити перед сном, а вночі вас мучити печія, спробуйте хоча б підняти узголів’я кровати (наприклад, збудувавши піднесення з подушок) і спати на спині.