Чому печінка страждає від надлишку жиру і як їй допомогти
Печінка відіграє ключову роль у метаболізмі будь-якого типу джерел енергії, чи білки, жири чи вуглеводи. Зі всім, що ми їмо, їй доводиться розбиратися.
Якщо людина постійно переїдає і набирає вагу, печінка отримує дуже чутливі удари — запальні сигнали, що виходять як від накопиченого жиру, так і від травного тракту, де рано чи пізно починається бактеріальний дисбаланс і зміцнюють свої позиції неблагополучні елементи. . Перші харчуються токсичним жирком із пересмаженої олією/напівфабрикатами/трансжирами, інші дуже люблять цукор.
Знаєте, яка метаболічна проблема в наш час є визначальною?
Світ зовсім втратив кордони та цілодобово їсть та п’є незрозуміло що.
Біла жирова тканина не може накопичувати жир так швидко, як ми тепер постачаємо в організм лишні поживні речовини.
Тилу мимоволі доводиться користуватися резервуарами печінки, які дуже невеликі. Жир там затримується, а вийти не встигає, вже йде нова партія.
Метаболізм починає чхати та кашляти, як старий мотор. А талія відповідно округлюється.
Якщо руки та ноги особливо не збільшуються, а живіт радісно зростає, варто збігати на дослідження печінки, злякатися та скоротити калорії (за рахунок смаколиків) утричі. Скоро все стане добре.
Застійний жир перевантажує печінку. Звучить просто апокаліптично, але це правда.
А далі під удар потрапляє вразлива жовчна бульбашка. Хоча цю проблему у нас вирішувати навчилися. Видалити хвору печінку неможливо, а жовчний міхур – запросто!
Справ тут на 5 хвилин, — скаже хірург, — я їх стільки відрізав за свою життя!
Але якщо неймовірно тягне накинутися на ласощі, вгадайте, будь ласка, що лишніх органів у нас немає – і ніколи не було.
Запальні метаболічні сигнали з часом стають все сильнішими, жир у печінці робить її нефункціональною, і вона вже не помічник нам в жодних процесах.
Один із дзвіночків — не вдається скинути вагу. Головний механізм управління енергією вийшов із ладу. Метаболізм жирів і сахару порушень — вони тепер не дають енергії, а починають накопичуватися в судинах, заважати працювати мозку та наближати невблаганну старість.
Загалом печінка — це не тільки перша лінія захисту від надлишку калорій, а й наш останній оплот.
Якщо він звалиться, за збереження організму відповідати не буде кому.
Що ще заважає печінці працювати?
Наприклад, надлишок гормону лептину, який виробляється білою жировою тканиною, знижує рівень його компаньйону адипонектину, а це умова для резистентності печінки до інсуліну. Коротко кажучи, погано це для неї.
Сахар у крові починає підвищуватися і одночасно перетворюватися на жир у печінці.
Нездатність печінки правильно переробляти вуглеводи – це умова швидкого набору ваги.
А швидке збільшення ваги — це привід перевірити печінку.
Якщо ви з цим зіткнулися, ніяке солодке, включаючи купу фруктів, чудовий мед, більше не для вас.
Обходьтеся стевією та невеликою кількістю ягід, ціліше будете.
Ожиріла печінка — це 5-кратне підвищення ризику розвитку діабету 2 типу.
Подумайте про це.
На що варто звертати увагу?
Коливання рівня цукру в крові/стабільно підвищена глюкоза + надмірна вага, можуть виявитися провісниками або ознаками появи лишнього жиру в печінці.
Якщо ви набираєте вагу навіть від нормальних складних вуглеводів — це свідчить, що печінка не справляється.
Якщо ви можете їх вживати і не набираєте зайві кілограми, аналізи в нормі – з вашою печінкою все добре.
У першому сценарії є сенс повернути метаболізм у колишнє русло, мінімізувавши вуглеводи. Коли він налагодиться, повернете. Але тільки, будь ласка, не у вигляді конфет, муки та цукру.
Що ж із жиром? Коли клітини печінки забиті жиром, вона не може розщеплювати жир, щоб використовувати його як паливо.
У нормальній ситуації печінка постійно розщеплює та відновлює жирові клітини, але якщо її здоров’я страждає, процес починає кульгати і більше схиляється до накопичення, ніж до розщеплення.
Ви це зазвичай бачите у підвищенні рівня тригліцеридів у крові.
Проблема з тригліцеридами полягає у тому, що вони можуть відключити функцію спеціального гена у печінці, який контролює накопичення жиру. І ось це полагодити вже буде важко.
Як знизити тригліцериди чи запобігти їх підвищенню?
Дуже просто — вистачити перекушувати між їжею та робити вечерю нескінченною, до самої ночі! Поїли о 18-20.00, і все — рота на замок.
Плюс ще одне золоте правило – ніколи не перевантажуйтеся їжею.
Як тільки почне падати рівень тригліцеридів, у печінки з’являтимуться умови для того, щоб почати позбуватися жиру, що забивши її.
Якщо на правильному харчуванні рівень тригліцеридів не падає, а стоїть на місці чи зростає — ви недостатньо скоротили калорії та очистили раціон, прогресу немає.
Нам потрібна така среда, в якій печінка зітхне вільно і почне позбуватися лишнього.
Чим ще можна допомогти печінці?
Залишатися активними. М’язи та аеробні процеси ненажерливо споживають як жир, так і сахар, а перед печінкою малорухливого людини постає величезна проблема — що робити з надлишками?
Не переїдати в жодному разі. Коли все вже зашкалює, печінка включає резервний механізм “останньої надії” — скидає непотрібні калорії в шлунково-кишковому тракті, а це справжнє відруєння надлишком їжі, неймовірно неефективний і шкідливий для організму процес.
Як правило, до цього печінку можна довести звичкою з’їдати цілий торт в одну особу/три шампури шашлику/пів кіло картопляного пюре як частину нормального обіду.
Загалом країв не бачити зовсім і поглинати їжу або бездумно, або емоційно, або до механічного розтягування шлунка висококалорійною їжею.
Щоб захистити себе і вивести ці кілограми їжі в кишківник, організм починає синтезувати додаткові холестерини та жовч — як механізм для експорту жиру.
Ви тільки подумайте – тіло не знає, що робити з їжею, і йому буквально доводиться самостійно відруюватись!
Це є наслідком якогось розладу харчової поведінки — коли людина відчуває, що щось не так, але їсть, їсть, їсть…
Побічні ефекти — розлад шлунка та печія.
Причина — занадто велика кількість жовчі, що сильно подразнює слизову оболочку тонкої кишки і закидається в шлунок. Одна з основ розвитку кислотного рефлюксу. Люди глотають антациди замість того, щоби нарешті переглянути своє харчування.
Не треба душити кислоту, вона сама прийде в норму, коли заспокоїться жовч — треба душити внутрішнього переїдальця. Припинити потурання.
Їсти білок. Особливо на завтрак. Щоб відновити здоровий метаболізм, печінці необхідне регулярне надходження білка, а не чудових простих вуглеводів. Особливо якщо вже збільшилася талія.
Можна навіть спробувати запустити метаболізм із ранку порцією протеїну.
Вирощувати дружню мікрофлору. Не годувати будь-яких обірванців промисловими хімікаліями та сахаром, а харчуватися цільною їжею — у тому числі пробіотичними продуктами. Дисбаланс травлення — ще один колосальний метаболічний стресор, який виводить печінку з ладу. Хороші бактерії захищають ШКТ від подразнення жовчю, між іншим.
Працювати зі стресом. Високий рівень стресу – це вивільнення кортизолу, а лишній кортизол – це запальний. Усі запалення — це також головний біль печінки.
При виході з берегів кортизол стає серйозним врагом печінки, відключаючи її здатність ефективно розщеплювати жир.
Ось чому хронічний стрес, у тому числі, призводить до інсулінорезистентності, зайвої ваги, діабету та критичних проблем з судинами.
Додавати до раціону нормальну кількість клітковини.
Клітковина займається тим, що поглинає всякі відходи на кшталт лишніх жирів, холестерину, токсинів, і виводить їх зовні. Плюс вона не дозволяє переїдати, займаючи місце у шлунку.
Отже, ще раз, що треба зробити точно
З’ясувати, що з печінкою.
Якщо все не слава Богу (великий живіт, високі тригліцериди, жир у печінці):
Мінімізувати вуглеводи. Тільки складні залишити — і ті, кілька разів на день.
Порції скоротити щонайменше вдвічі. Жодних наворотів, проста їжа. Максимально проста, мало компонентів у стравах.
Ввести тренування та не боятися додати вправ саме на прес. Також прекрасні всі аеробні вправи та розтяжка. Мета — почати худнути та змінювати композицію тіла.
Силові тренування сприяють виробленню гормону росту, який допомагає печінці позбавлятися жиру — ось чому зал рано чи пізно налагоджує метаболізм.
Снідати більш білковою їжею. Та й про жирок не забувати. Це і гарантія від переїдання на весь день, і багатофункціональна допомога печінки.
Припинити перекушувати, особливо бездумно! Харчування 3-4 рази на день і вистачити.
Рання вечеря. Якщо не вдається поїсти рано, то хоча б за три години до сну — і хай він буде мінімально калорійним та практично безвуглеводним.
Шкідливі поради для здоров’я печінки
Детоксикація печінки. Припиніть переїдати або їсти незрозуміло що, і не доведеться робити відерні кавові клізми з оливковою олією. Печінка чудово сама собі детоксикує.
Просто якось нелогічно звучити — рік ми з неї знущаємось, доводимо до ожиріння, а наприкінці року ми маємо не менш звірячі очисні процедури. І про яке взаєморозуміння з організмом може йтися? Він буде боятися і ненавидіти такого господаря, зі всіма витікаючими.
Голодування. Якщо воно триває більше доби, це тяжке випробування для печінки. Особливо для ослабленої та ожирілої. Дивіться, спочатку вона накопичувала застійний жир і токсині, і вуаля — раптом їжа йти перестала, все почало вивільнятися із засіків і пішло куди? Правильно, біля даху. Бо метаболізм у печінки і так слабкий і поганий, якщо вона хворіє. Відновлюватись потім навіть на розумному харчуванні організм буде дуже довго. Збої у роботі кишківника просто гарантовані.
Туди ж усілякі прогрівання жовчного та фірмові жовчогінні заходи від бабусі. Люди взагалі не розуміють, куди вони лізуть. Хочеться бути богом? Ну, якась година — так, до лікарняного ліжка. Цілих кілька годин слави та безмежного щастя.
Щоб печінка працювала краще, активне жироспалювання має стати довгостроковою тенденцією і ніяк інакше.
Не робіть так, щоб печінка з чимось фізично не могла впоратися, щоб десь накопичувалося і забивало ваш організм. І все!
Варто прийняти той факт, що практично всі проблеми вирішує помірна порція пристойної їжі.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!