Лишню вагу, навіть якщо ти займаєшся спортом, затяжна депресія без причини, слабкість, втома, алергії та часті застуди – це тільки найпопулярніші наслідки любові до сладкого, передає sutura.org.ua

У нашому матеріалі все, про цукор.

Ще 50 років тому середньостатистичний українець з’їдав 15 кг цукру на рік, а сьогодні — понад 45. Пропорційно зросла кількість захворювань на онкологію (якщо в організмі є ракові клітини, сахар сприяє їхньому активному зростанню), діабетом і ожирінням.

Виявляється, цукор знижує імунітет у 17 разів! Механізм простий: глюкоза заміщує витамин С в організмі і насичені ним клітини — фагоцити. А саме саме вони, як пилосос, повинні поглинати вируси, бактериї та інші небезпечні мікроорганізми, які постійно атакують людину. Глюкоза, потрапляючи в організм, просто не дає рятівним клітинам робити свою роботу, сповільнюючи їхню реакцію на 75%.

Більше сладкого — товщі попа

Буває, що на ранок після щільного застілля з тортиками та іншими смаколиками шлунок завиває від голоду, при тому що напередодні ти з’їла не одну порцію. На «вагон» цукру, що потрапивши в організм учора, підшлункова викинула інсулін — і рівень глюкози різко знизився. Так формується залежність від сладкого: мозок отримав сигнал про тривожну ситуацію і запустив сигнал голоду ендокринній системі, вимагаючи чергову порцію сладкого. З кожним разом колишньої порції будемо мало, а неспалені калорії будуть відкладатися у вигляді жиру.

Голлівудська посмішка і гарний настрій, прощайте!

Захворювання карієсом у людей, що люблять солодке, зустрічається у кілька разів частіше, ніж у тих, хто його уникає. Тому що глюкоза ще й перешкоджає засвоєнню кальцію. Ласуни постійно відчувають почуття роздратування, втоми, перепади настрою. Вся справа у витамині групи В. Щоб засвоїти велику кількість цукру, організм «качає» витамин з усіх органів і систем. А дефіцит витамину В позначається на душевному рівновазі і погіршує стан сердечної м’язи.

Сахар – враг молодості

А ще від цукру ми старіємо, швидко і безповоротно. Це відбувається, коли глюкоза об’єднується в організмі з білками, утворюючи в’язку рідину. По суті це шлаки, які обволікають клітини і не дають їм виконувати задуману природою функцію. У першу чергу такі шкідливі глюкозно-білкові сполуки «атакують» колаген, який відповідає за пружність та щільність шкіри, а також за чіткий овал обличчя.

Сахар – наркотик для счастья

Подейкують, що до 2020 року сахар хочуть прирівняти до легкого наркотику. Вчені довели: солодке викликає залежність схожа на кокаїну і героїну. Був проведений експеримент зі щурами, коли одним тваринам вводили наркотик, а іншим давали солодке: і ті й інші поверталися з однаковою постійністю за добавкою.

Сьогодні 75% продукції, представленої на ринку, містять сахар, він є навіть у кетчупі та ковбасі. Його додають не лише для стабілізації смаку, а й для виникнення тієї самої залежності, щоб ми купували продукт. Солодке робить нас щасливими, бо глюкоза змушує виробляти ендорфін, допамін і серотонін: з’їла шоколадку-іншу — можна жити далі. Нам не так важливо, що потім відбудеться глюкозний стрибок, який у свою чергу приведе до занепаду сил, з’їдання чергової шоколадки та замикання кола. Спорт, кохання, подорожі, hand made — все, що дарує нам відчуття щастя, може стати чудовою альтернативою сладкого.

Сахар, я тобі заміню!

Люди, які харчуються нерегулярно та неправильно, найчастіше виявляються залежними від сладкого. Не дивно: коли організму не вистачає вуглеводів, ми автоматично заповнюємо цей нестачу сладким. Але якщо почати повноцінно харчуватися, їсти овочі, крупи, фрукти, солодке навіть дивитися не захочеться. Головне — створити правильний раціон, бо ми можемо отримувати сахару природним шляхом, наприклад, фруктів.

Щоб переконатися, що з твоїм організмом усе гаразд, здай аналіз на глікований гемоглобін. У нормі він повинен бути меншим за показник 5.7%. Якщо твій показник вищий — зашлакованість організму вже загрожує твоєму здоров’ю. Тому за харчуванням потрібно обов’язково стежити! Пам’ятай, що набагато корисніше з’їсти значну порцію овочів, ніж знежирений йогурт, склянку соку та булочку. Привчи собі смакувати солодке — є зовсім небагато, заради смаку, а не заради вгамування голоду. А щоб остаточно розлюбити солодке, подивись фільм «Сахар», знятий ще у 2014 році. Це стовідсоткове прищіплення від цукрозалежності.

Хоча різко відмовлятися від цукру не варто, краще робити це поступово, замінюючи синтетичний цукор на кокосовий або інші природні підсолоджувачі. А найкраще готувати десерти самостійно – з натуральними інгредієнтами. Тоді ти на сто відсотків зможеш бути впевнена, що вони не зашкодять твоїм здоров’ям (і фігурі).

Відмінною альтернативою звичайним сладощам можуть стати десерти без рафінованого цукру. Наприклад, вівсяні кексики із шоколадом.

Рецепт: вівсяні кексики з шоколадом

Інгредієнти:

Кокосове масло – 1?2 ст. ложки

Банані – 3 шт.

Ваніль рідка -? ч. ложки

Мігдальна мука – 50 г

Кокосова стружка – 20 г

Вівсянка велика – 75 г

Вівсянка подрібнена – 75 г

Шоколадні veg-чіпси – 70 г (можна замінити какао-порошком)

Сіль – 7 г

Підсолоджувач – за смаком.

Приготування:

У глибокій мисці змішуємо всі сипучі інгредієнти: вівсянку велику та подрібнену, мигдалеву муку, шоколадні чіпси та кокосову стружку, додаємо дрібку гімалайської солі. Потім туди ж відправляємо пів-ложки рідкої ванілі та банані — їх краще розім’яти руками. Суміш для кексиків тщательно перемішуємо руками, щоби вийшло рівномірне тісто. До нього додаємо 1-2 столові ложки кокосової олії та будь-який натуральний підсолоджувач. За бажанням можна додати какао-порошок для посилення шоколадного смаку. Форми для кексів змащуємо кокосовим маслом і заповнюємо їх тестом. Випікати при температурі 200 градусів протягом 20 хвилин. Дуже смачний десерт приготування!