Чим може бути корисна ожина для здоров’я: 10 властивостей ягод

Головна / unsorted / Чим може бути корисна ожина для здоров’я: 10 властивостей ягод

Ожина вважається навіть кориснішою за малину, оскільки в деяких питаннях значно перевершує її. Сьогодні ми маємо намір з’ясувати, чому нам потрібно звернути увагу саме на цю ягоду.

Ожина проти кашлю

Натуральна медицина використовує чай з листя ожини і фруктовий сік. Сік дуже ефективний проти кашлю. Ми розігріваємо свіжовичавлений сік, частично використовуємо його для полоскання горла, а решту поступово випиваємо ковтками. Таке лікування позитивно впливає на перевантажені голосові зв’язки і, крім того, забезпечує організм освіжаючими та відновлюючими фруктовими кислотами.

Ожина проти раку

Ожина ефективна проти розвитку раку, включаючи рак легенів, товстої кишки та стравоходу. Мікронутрієнти, наявні у ожини, мають хіміопрофілактичний ефект і запобігають зростанню злоякісних клітин. Екстракти ожини пригнічують розвиток раку та пов’язаних з ним клітинних сигналів.

Ожина запобігає атеросклерозу

Ожина забезпечує захист від ендотеліальної дисфункції (ендотеліальна дисфункція сприяє стану, відомому як “закупорка” артерій – атеросклероз). Серцево-судинні захворювання здебільшого є результатом атеросклерозу. Ягоди допомагають зменшити пошкодження ДНК та захистити від судинної недостатності.

Ожина для травлення

Ожина є джерелом нерозчинної та розчинної клітковини, яка потрібна для оптимального функціонування травної системи. Нерозчинна клітковина в ожині сприяє легкому і кращому всмоктуванню води у товстій кишці та збільшує об’єм стільця.

Ожина допомагає впоратися зі знервованістю

Біофлавоноїди містяться у м’якоті: тут їх у десять разів більше, ніж у соку. Їхня роль полягає у захисті витамину С і гормону стресу адреналіну від окислення ферментами, що містять мідь. Біофлавоноїди також зв’язують медь. Підвищені концентрації міді в організмі можуть викликати знервованість, занепокоєння та психічні розлади.

Ожина підвищує імунітет

Ожина допомагає покращити імунну систему організму завдяки наявності фітоестрогенів, вітамінів і мінералів. Регулярне вживання ожини допомагає боротися з різними хвороботворними мікроорганізмами та захищає організм від інфекцій та інших смертельних захворювань.

Ожина для здорового серця

Наявність флавоноїдів, таких як антоціані, робить її корисною для серця. Інші корисні інгредієнти, такі як магній та клітковина, наявні в ожині, запобігають блокування артерій та стимулюють кровотік. Це знижує ризик розвитку різних захворювань серця, таких як інсульт та атеросклероз, і підтримує здоров’я серцево-судинної системи. Магній в ожині допомагає регулювати кров’яний тиск і попереджає появу серцевої аритмії та нерегулярного серцебиття.

Ожина для нормального згортання крові

Ожина містить велику кількість витамину К, який потрібний для нормального згортання крові, допомагає запобігти надмірній кровотечі з дрібних травм і залікувати рани. Вітамін К, наявний в ожині, відіграє важливу роль у захисті кісток від остеопорозу.

Жінка для шкіри

Ожина є відмінним помічником у підтриманні краси та здоров’я шкіри. Вона наповнена низкою питних речовин, таких як витамин С, Вітамін Е та інші потужні антиоксиданти. Вітамін Е допомагає підтримувати здоров’я шкіри і запобігає появі морщин. На додаток до захисту шкіри від окисного пошкодження, витамин С також відповідає за створення та зміцнення структури коллагену, який є основою сполучної тканини, підтримує шкіру у тонусі та підтягнутою.

Ожина покращує зір

Ожина корисна для здоров’я очей. Регулярне вживання цих ягід допомагає захистити очі від ультрафіолетового випромінювання, що пояснюється наявністю лютеїну. Лютеїн утворює захисний пігмент, який називається макулою, в області за сітківкою і попереджає його пошкодження окислювальним стресом і випромінюванням світла. Крім того, антоціані та витамини, наявні в ожині, покращують зір та захищають очі від різних захворювань, таких як дегенерація жовтого пятна, катаракта та нічна сліпота.

Вміст вітамінів і мінералів у ожині

Ожина на 100 г містить 43 ккал, 88,15 г води, 9,61 г вуглеводів (з яких 4,88 г цукрів), 5,3 г клітковини, 0,44 г жирів і 1,39 г білків, витамин А, тіамін-B1, рибофлавін-B2, ніацин-B3, піридоксин-B6, фолієву кислоту-B9, витамини C, E, K, мінералі (кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, цинк).

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!