Фахівці розповіли, в чому ховається опасність приймання їжі після 6-ї вечора
Звичка поглинати їжу в пізній час збільшує ризик діабету іншого типу та ожиріння, оскільки травна система менш ефективно працює ночами.
Десятиліттями нам говорять про те, що калорії це калорії, і для схуднення нам потрібно спалювати їх більше, ніж поглинати. Виявляється, має значення не лише калорійність їжі, а й час її поглинання. Це пов’язано з циркадними ритмами — 24-річним циклом сну та пробудження, які керують багатьма процесами, включаючи і активність імунної системи. Циркадні ритми готують організм до того, як у нього надійде їжа. Вони допомагають органам і тканинам перемикатися з виконання одного завдання на інше і відпочивати в періоди найменшої активності.
Травна система – не виняток. Вночі ми виробляємо менше слини, шлунок випускає менше соків, скорочується інтенсивність скорочень кишківника, за рахунок яких їжа рухається до виходу з тіла. У темну годину ми менш чутливі до гормону інсуліну, що зв’язує глюкозу і прибирає її з кровотоку, щоб вона потрапляла до клітин і живила їх. Упродовж всієї історії людина харчувалася у світлу годину, а ночами спала. Тому організм ефективніше розщеплює їжу протягом дня. Все змінилося з винаходом електричного світла.
Нещодавно вчені Американської кардіологічної асоціації довели, що чим більше жінка їсть після 6-го вечера, тим гірше здоров’я серця. А якщо обмежувати годину прийому їжі, можна звернути назад навіть розвиток діабету іншого типу. У тих, хто поглинає вечерю за годину до сну, контроль цукру в крові знижується. Якщо люди вживають більше половини добових калорій у другій половині дня, то поважати на 25% більше тих, хто основні прийоми їжі переніс на світлу годину доби.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!