Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Як впливає на здоров’я зелений та чорний чай
Користь і шкода чаю
Про властивості цього напою досі сперечаються, але медики вже частично визначилися, як чай впливає на організм. Так як найбільш популярними є чорний і зелений чай, то і про шкоду і користь саме цих двох видів і поговоримо.
Чорний чай при обробці проходитиме більш довга цепочка, ніж зелений. В результаті багато корисних речовин втрачається. Тому зелений чай вважається більш корисним напоєм, ніж чорний.
Чорний і зелений чаї містять біоактивні речовини, здатні надавати як позитивний, так і негативний вплив на людський організм.
Насамперед, мова йде про кофеїн. Крім усім відомого кофеїну в чаї міститься теофілін, про який мало хто щось знає. Також у чаї присутні ефірні олії, які ведуть собі не найкращим чином у процесі заварювання. А на поверхні чаю утворюється плівка, що складається з мікроорганізмів, які, у свою чергу, можуть завдати шкоди травній системі.
Як чай впливає на здоров’я?
Користь чаю при розладі шлунка і проблеми з травленням:
Зелений і чорний чай володіють бактерицидними властивостями та знищує хвороботворні мікроорганізми в шлунково-кишковому тракті. У той же час, чайний танін сприяє нормалізації травлення.
Користь чаю для очищення організму від токсинів:
Зелений чай сприяє очищенню організму від токсинів більшою мірою, ніж чорний. Це одна з причин, чому зелений чай рекомендують пити при дотриманні строгої дієти. Зелений чай діє як адсорбент – очищає шлунок і кишечник і сприяє очищенню нірок.
Користь чаю для очищення організму від важких металів:
З їжею та водою в наш організм потрапляють важкі метали – свинець, ртуть, цинк та інші. Чай (а саме, що в ньому міститься танін) допомагає виведенню важких металів з організму. Знову ж, користь від зеленого чаю буде більшою, ніж від чорного.
Користь чаю для профілактики раку:
Зелений чай знижує ризик ракових захворювань. Протиракові властивості зеленого чаю пов’язують з його здатністю очищати кров – виводити з організму токсини та важкі метали.
Користь і шкода чаю
Користь чаю для зміцнення судин:
Вже згадуваний вище танін, що входити до складу чорного та зеленого чаю, сприяє зміцненню судин.
Користь чаю для схуднення:
Зелений чай знижує апетит і регулює рівень нодреналіну (нодреналін відіграє важливу роль у утворенні жиру). Звичайно, для того, щоб позбавитися від лишніх кілограмів недостатньо просто пити зелений чай. Потрібно ще правильно робити вправи для схуднення (загалом, вести здоровий спосіб життя)
Користь чаю при діабеті:
За останніми дослідженнями, чорний чай може використовуватись для контролю рівня цукру в крові при цукровому діабеті. Вся справа в полісахаридах (вуглеводах, що гальмують засвоєння глюкози).
Ці полісахариди містяться лише у чорному чаї. Але і зелений чай вносити свій внесок у боротьбу із цукровим діабетом. Користь зеленого чаю для запобігання розвитку цукрового діабету першого типу обумовлена наявністю в ньому антиоксиданту під назвою “епігалокатехін галат”. До речі, цукровий діабет можна вилікувати і допоможе в цьому індійський морський рис.
Користь чаю при коньюктивіті:
У цьому випадку, мова не йде про чай як напій. Вилікувати коньюктівіт можна промиваючи очі міцною заваркою чорного чаю. Необхідно протирати очі ваткою, змоченою у заварці, від зовнішнього краю ока до внутрішнього. Провівши ваткою по оку один раз, її слід викинути і для іншого ока скористатися новою ваткою.
Шкода чаю для нервної та серцево-судинної системи:
І знову про шкоду кофеїну… Але зелений і чорний чай містить не тільки кофеїн, а ще теобромін і теофілін, які теж активно впливають на серцево-судинну та нервну систему.
Шкода чаю при вагітності:
Зелений чай заважає нормальному засвоєнню фолієвої кислоти, необхідної для розвитку мозку дитини. Це відбувається через міститься у зеленому чаї у великій кількості хімічної сполуки з невимовним назвою “галлат епігаллокатехін“.
Корисний зелений чай?
Шкода чаю при гіпертонії та атеросклерозі:
І ще одне протипоказання: шкода чаю при цих захворюваннях полягає у тому, що він звужує судини. Від цього підвищується ризик виникнення тромбів. А судини звужуються здогадайтеся через що? Все через тих же кофеїну та теофіліну.
Шкоду чаю для печінки:
Завдає шкоди печінки саме зелений чай. Поліфенолі, що містяться у зеленому чаї (у чорному чаї поліфенолів зовсім мало), сильно навантажує печінку, особливо, якщо пити цей напій у великих кількостях.
Шкода чаю через камнеутворення:
Зелений та чорний чай може сприяти утворенню каменів у почках та січовому міхурі. Особливо, якщо пити чай холодним.
Шкода чаю через утворення сечової кислоти:
Містяться в чорному і зеленому чаї у великій кількості пурини при розпаді утворюють січну кислоту. Підвищена концентрація сечової кислоти у плазмі крові (гіперурикемія) може призвести до відкладення її солей у суглобах, викликаючи їх запалення (подагра), а також у почках та сечовому міхурі (каміння). Зелений чай погіршує стан хворих на ревматизм та артрит.
Шкода чаю для зубів:
Так Так. Я пам’ятаю, що щойно написала про користь чаю для зубів. Але за іншими даними, чай може руйнувати зубну емаль. Ну і чому вірити? Не знаю, але я б не стала полоскати зуби чаєм.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!