Безліч видів ковбас, м’ясні та рибні копченості, а також різні солодощі, випічка, крекери, чіпси тощо – всього і не перерахуєш. І все це у яскравій привабливій упаковці. Ну як тут устояти і не купувати?

Але перед тим як покласти в супермаркеті в кошик черговий делікатес, запитайте: чи всі з того, що ви вже вибрали, не шкідливі для здоров’я? Може від чогось варто було б відмовитися? Давайте зараз розглянемо ваші покупки. Ви напевно здивуєтеся, дізнавшись, що дуже багато продуктів, до яких ми звикли, не просто не корисні, а навіть здатні… вбивати. Перебільшення тут немає. Звернемося до фактів, повідомляє sutura.org.ua

Перероблене м’ясо – канцероген

У продуктовий кошик ви напевно поклали ковбаси, сосиски, сардельки, бекон, шинку. Як мовитися, на всі випадки життя – для ранкової яєчні, до пюре та макаронів, на бутерброді. При всьому тому, що це різні продукти, їх об’єднує одне: вони складаються з переробленого м’яса.

У чому опасность переробленого м’яса? Воно містить у своєму складі нітрозаміни – високотоксичні сполуки, при попаданні в організм вражають печінку, провокують крововиливи та конвульсії, і навіть можуть викликати комусь. Значна частина нітрозамінів (а це більше сотні хімічних сполук) сильну канцерогенну дію виявляють навіть при одноразовому дії. Багато з них є мутагенами. Найбільше цих небезпечних речовин знайдено у таких харчових продуктах, як різні ковбаси та м’ясні копченості, які готують з додаванням нітриту (в межах 80 мг на 1 кг). Виявлені вони у солоної та копченої риби (стандартне дозування – в межах 110 мг/кг).

До відома: свіже м’ясо і риба не містять цих хімікатів або виявляють їх у мізерно малих кількостях (менше міліграма на 1 кг). Тим самим вони краще для вживання.

Потрапляючи в організм, що містяться в переробленому м’ясі нітрозаміни стають провокаторами запалення та сприяють прогресуванню хвороби Альцгеймера. А що таке запалення? Це завжди захисна реакція, спроба організму уберегтися від впливу різних патогенних факторів, у тому числі і провокованих небезпечною за своїм складом їжею. Особливо ж небезпечним є хронічне запалення. Воно здатне викликати атеросклероз, артрити та навіть ракові захворювання.

Жодного шансу для «реабілітації» не залишають продуктів із переробленого м’яса вчені Гарвардського університету. Проаналізувавши дані двох десятків досліджень з охопленням більше миллиона чоловік, фахівці цього відомого у світі медичного центру прийшли до невтішних висновків: любителям ковбас, сосисок, копченостей загрожують серйозні проблеми з серцем і цукровий діабет. Вживання навіть 50 г переробленого м’яса, якщо це робити щодня, здатне більш ніж на 40% збільшити ризик зазначених патологій.

Висновки: проведеними дослідженнями підтверджено, що канцерогенні властивості переробленого м’яса та продуктів з нього обумовлено високим вмістом нітрозамінів, а також солей натрію та нітратів. Їх тут, відповідно, вчетверо і вдвічі більше, ніж у м’ясі, приготовленому тепловим способом.

Відмовтеся від змажених ласощів

Дивуємося що ще є у вашій продуктовій кошику… Так, а що в цій упаковці? Курочка-гриль. А тут? Ага, чіпсі, печиво, крекери. Наш порада: поверніть все це назад на поліцю і намагайтеся таке ніколи більше не купувати. По можливості уникайте змажених продуктів та домашнього приготування. Але чому? У чому їхня опасность?

Коли продукти змаститься, на них утворюється корочка – апетитна і всіма улюблена. Однак саме в ній концентруються речовини, що викликають хронічне запалення та виникнення раку. Оскільки ж змажену їжу – яєчню, котлети, змажену картопля і ті ж чипсі – людина є практично щодня, то ризики цих патологій зростають у рази. Особливо якщо врахувати, що свою «лепту» в це вносити і рослинне масло, яке при тривалому нагріванні утворює канцерогени. Ризики значно зростають при багаторазовому використанні одного і того ж олії.

До відома: при тривалому нагріванні в олії утворюється одне з найбільш небезпечних канцерогенів, що викликають рак – акролеїн. Крім цього в змаженій їжі міститься чимало вільних радикалів, які прискорюють процес старіння організму.

Але захоплення змаженою їжею несе у собі й інші «вбивчі» наслідки.

  • Вона містить багато жирів. Її висока калорійність загрожує не лише розвитком ожиріння. Надмірне надходження жирів ускладнює їх засвоєння, вони відкладаються на стінках сосудів. Звідси розвиваються важкі захворювання серця та судин.
  • У неї мало нутрієнтів. Це викликано обробкою продуктів високою температурою, що призводить до втрат витаминів і мікроелементів, які у процесі змаження просто руйнуються. Особливо це стосується витаминів А і Є.
  • Має багато трансжирів. Бродіння при високих температурах запускає процес трансформації звичайних жирів у трансжири збільшують у крові концентрацію холестерину. Вони також підвищують в’язкість крові, що тягне за собою ризики утворення тромбів зі всіма випливаючими наслідками.
  • Вона порушує травлення. Зокрема, перильстатику (рухову функцію желудка і кишечника. Тим самим гальмується процес виведення з кишечника перевареної їжі, що навантажує ШКТ і провокує різні захворювання.

Висновки: смажені продукти – справжні вбивці нашого здоров’я. Якщо вам важко повністю від них відмовитися, то хоча б суттєво обмежити їхнє вживання (але цей метод більше відноситься до домашньої смаженні). Що стосується змажених продуктів з супермаркетів, то на них має бути суворе табу!

Сахар – «біла смерть»

Це визначення, колись давно введене в житло, не втрачає своєї актуальності і сьогодні. Поряд з переробленим м’ясом та змаженими стравами, сахар входить у трійку продуктів, які провокують і підтримують у нашому організмі запалення. Як він це робить? Дуже просто: сприяє накопиченню в клітинах арахідонової кислоти, яка власне і сприяє запальним процесам.

До відома: арахідонова кислота міститься у жирних сортах м’яса та жирних молокопродуктах. Вона ж є ефективною добавкою (!) до хімічних засобів захисту сільськогосподарських рослин від шкідників і бур’янів.

Але повернемося до цукру. Те, що він сприяє накопиченню надлишкової маси тіла – факт загальновідомий. Але тільки цим згубна дія «білої смерті» не обмежується. Розглянемо інші фактори ризику, пов’язані з цим продуктом. Ми обобщили їх і нижче наводимо десять вагомих причин, за якими від цукру все ж таки слід відмовитися.

  1. Зменшує чутливість до інсуліну, що призводить до розвитку цукрового діабету, який у багатьох випадках стає причиною смерті пацієнтів. Підстьобує зростання рівня глюкози надміру і тим самим стає провокатором реактивної гіпоглікемії.
  2. Послаблює захисні сили організму і робить його сприйнятливим до інфекційних хвороб, особливо простудних. Також сприяє аутоімунних хворобах (бронхіальній астмі, артриту та розсіяного склерозу).
  3. Стає сприятливим середовищем для зростання і розмноження дріжджових грибків.
  4. Є відмінним живильним середовищем для ракових клітин. Його шкоду особливо виражений при новоутвореннях грудей, жіночої та чоловічої статевої сфери, а також шлунка, кишечника, жовчного міхура та проток, підшлункової залози та легенів.
  5. Підвищує рівень холестерину в крові, що може спричинити серцево-судинні патології.
  6. Різко підвищує рівень адреналіну і тим самим провокує гіперактивність, особливо у дітей, а також слабкість та розгубленість.
  7. Послаблює еластичність тканин, погіршуючи їх функції.
  8. Створює дисбаланс мінеральних речовин (призводити до дефіциту хрому та міді і заважає всмоктування магнію та кальцію).
  9. Збільшує ризик розвитку виразкових колітів та інших захворювань шлунково-кишкового тракту, а також може стати причиною камнеутворення у жовчному міхурі.
  10. Сприяє дисбалансу PH слини (підвищує кислотність), що запускає процес руйнування зубів.

Висновки: вживання цукру, особливо у надмірних кількостях, наносить непоправний вред функціонуванню окремих органів та організму в цілому. Відмова від нього підвищує якість життя на роки вперед.

Обережно, шліфований рис!

У вашій продуктовій кошику звичайному білому рісу напевно відводиться одне з почесних місць. А як же, адже з нього стільки смачних страв можна приготувати (наприклад, жирний плов із м’ясом)! Однак користі від них мало, шкоди ж – хоч відбавляй.

До відома: згідно з результатами досліджень японських учених, білий шліфований рис може бути причиною раку шлунка.

Чим цей продукт небезпечний? Виявляється, вся справа в тому, що для його шліфування використовується тальк, який є потужним канцерогеном (присутність цього речовини виявлено у злоякісних клітинах шлунка). А ще встановлено прямий зв’язок між цим популярним продуктом та розвитком діабету іншого типу – захворюванням, яке є для людини довічним. І все тому, що білий рис відноситься до продуктів із високим глікемічним індексом.

Незважаючи на приємний смак, шліфований рис важко віднести до корисних продуктів і з точки зору поживності. При обробці майже всі витамини і мікроелементи, а також клітковина і цінна рисова олія «йдуть» разом з висівками, а в зернах залишається тільки крахмаль. У минулому відомі випадки, коли харчування в основному тільки очищеним рисом призводило до тяжкого захворювання – бери-бері чи авітамінозу Ст.

Висновки: шкода білого рису безсумнівна і встановлено досвідченим шляхом. У США проведено експеримент, за результатами якого встановлено: вживання шліфованого рису більше п’яти разів на тиждень (порціями по 150 г) збільшує шанси захворіти на діабет на 17%.

Від яких продуктів краще відмовитися?

Алкоголь. Дружба із зеленим змієм, особливо набула хронічного характеру, теж призводить до хронічних запальних процесів в організмі (про їх наслідки сказано вище).

Червоне м’ясо. У ньому містяться речовини, які сприяють розвитку злоякісних опухолей шлунка.

Копчена курка. При копченні курки утворюються речовини-вбивці, тобто канцерогени, що викликають рак шлунка.

Майонез. Через вміст шкідливих жирів і консервантів цей продукт також називають «білою смертю».

Фастфуд. Продукти швидкого приготування зазвичай висококалорійні і також містять небезпечні для здоров’я консерванти та смакові добавки.