У спробах упоратися з інфекцією організм підвищує температуру тіла. Ми ж, часто не розуміючи цього, прагнемо зняти симптом. А бабусіні ж поради закутатися в одеяло і попивати гарячий чай у такому випадку можуть тільки погіршити ситуацію, передає sutura.org.ua

Напередодні періоду застуд ми з’ясували, які помилки найчастіше ми здійснюємо при спробах знизити високу температуру.

Їмо жирну або гостру їжу

При підвищенні температури на 1 градус обмін речовин в організмі прискорюється, тому їсти потрібно обов’язково. «Важка» їжа (змажена, гостра) не підійде, бо створює для травної системи додаткову роботу і заважає організму боротися з інфекцією.

Правильний підхід:

  • Харчуватися дрібно маленькими порціями.
  • Включити до раціону легкозасвоювані продукти, збагачені білками, мінералами та витаминами (фрукти, ягоди, варені овочі, білкові продукти).
  • Будь-яка їжа має бути кімнатної температури (гріти її не варто).

Їмо продукти, що містять цукор

Вчені з’ясували: збільшення рівня глюкози в організмі скорочує кількість лейкоцитів, які відповідають за знищення інфікованих клітин. Іншими словами, від температури позбутися вдасться зовсім не скоро.

Правильний підхід:

  • Якщо хочеться сладкого, краще віддати перевагу фруктам.

П’ємо гарячий чай та кофе

Висока температура зневоднює організм, тому треба пити багато, але правильно. Гарячий чай чи молоко провокують посилення спіки, і температура зростає. Окремо слід згадати про кофе: її не рекомендується пити, тому що напій ще інтенсивніше зневоднює організм.

Правильний підхід:

  • Пити теплі чай, соки чи воду.
  • Якщо температура не більша за 38 °C, можна побалувати собі і гарячим чаєм, але захоплюватися все одно не варто.

П’ємо молоко

У складі молочних продуктів знаходиться білок казеїн, який під дією високої температури ущільнюється. Як підсумок, у шлунку утворюється «гумова» каша, яку дуже важко перетравити.

Правильний підхід:

  • Тамувати жажду чаєм, соком чи простою водою.
  • Пити молоко лише після того, як температура буде збита.

Кормимо грудьми

При температурі вище 38 °C білок, що міститься в молоці матері, яка годує груддю, густий. Через це змінюється смак суміші, і дитина може рано відмовитися від грудного вигодовування. Крім того, таке молоко перетравлюється з роботою і іноді призводить до розладу стільця.

Правильний підхід:

  • Збити температуру безпечними засобами і лише потім приступати до годівлі.
  • Якщо температура тримається довго, використовувати штучну суміш.

П’ємо багато аспірину

Аспірин знижує температуру, але у великих дозах категорично протипоказань при високому тиску і проблемі із серцем. Дітям до 16 років ацетилсаліцилову кислоту взагалі не рекомендують, бо вона може спровокувати синдром Рея (набряк печінки та головного мозку).

Правильний підхід:

  • Випити 1 таблетку аспірину до зниження температури.
  • Замінити ацетилсаліцилову кислоту парацетамолом, який діє не так агресивно на шлунок і кишечник.

П’ємо алкоголь після парацетамолу

Сам по собі парацетамол безпечний і ефективний, проте має гепатотоксичний ефект, тобто негативно діє на печінку. Якщо випити кілька пігулок, нічого не трапиться. У випадку з алкоголем удар по печінці буде подвійний, а крім цього, можливі неприємні наслідки у вигляді нудоти та кропив’янки.

Правильний підхід:

  • Утриматися від напоїв, що містять етиловий спирт, на годину лікування. Навіть конфети з додаванням алкоголю краще не раніше ніж через 4-6 годин після прийому парацетамолу.

Паримо ноги і робимо гарячі інгаляції

Гаряча вода підсилює кровообіг і підвищує і без того високу температуру. Інгаляції ж корисно робити при нежиті та хворому горлі, бо жар вони не знімають, а, наоборот, збільшують. Ті самі відноситься до гарячих ванн.

Правильний підхід:

  • Парити ноги за температури нижче 37,5 °C.
  • Робити інгаляції при ГРВІ та інших простудних захворюваннях, що протікають без підвищення температури.

Не провітрюємо кімнату

Сухий застій повітря – сприятлива среда для розмноження бактерій та вірусів. Воно може провокувати кашель та нездужання. Тому в кімнаті, в якій знаходиться людина із підвищеною температурою, потрібно організувати циркуляцію повітря. Провітрювання не тільки полегшить стан хворого, а й допоможе не заразитися іншим членам сім’ї.

Правильний підхід:

  • Літом тримати відкритими форточки всю годину, якщо не створюються протяги.
  • Провітрювати кімнату як мінімум 2 рази на день: перед сном і одразу після сну (хворий у цей момент повинен знаходитися в іншому поміщенні).
  • При дуже сухому повітрі можна користуватися спеціальним увлажнювачем або пульверизатором.

Робимо холодний компресс і приймаємо прохолодний душ

Різке охолодження допоможе збити температуру, але на короткий термін. Це екстремальний спосіб «лікування», і користуватися ним небезпечно: при замерзанні слабшає імунітет, а значить, організму стає важче боротися з інфекцією.

Правильний підхід:

  • Швидко прийняти теплий душ за потреби.
  • Обтиратись вологою теплою ганчірочкою, щоб прибрати піт.

Закутуємося в одеяло

Закутуючись у одеяло або надягаючи теплу одежу, ми підвищуємо температуру, а через це збільшується навантаження на серце та сосуди. Якщо надто довго пробути в такій “парильні”, можуть виникнути перепади тиску і одышка.

Правильний підхід:

  • Надіти легкий бавовняний одяг, який абсорбує піт.
  • Укутуватися можна, коли спаде температура.