Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Ці кілька продуктів здатні підсилити почуття голоду
Тренери та дієтологи кажуть: хочете схуднути — забудьте про перекушування. Але як про них забути, якщо за годину після їжі вже хочеться з’їсти ще щось? Виявляється, відмовитися від цієї звички справді можна. Але для цього доведеться пожертвувати деякими продуктами, які, виявляється, підсилюють відчуття голоду, інформує sutura.org.ua
Сир
Ось це втрата з втрат. Зовсім від сиру відмовлятися, звичайно, не треба. Але треба знати про нього ось що: цей підступний продукт пробуджує у нашій підсвідомості наш внутрішній немовля. Природа так запрограмувала наш мозок, що білок казеїн, що міститься у молоці, викликає бажання випити ще ковтачок. Все для того, щоб немовля пило материнське молоко, поки в буквальному сенсі назад не полізе, тому діти і відригують після годування. А сир – це і є концентроване молоко. У ньому міститься сполука під назвою казоморфін — у поєднанні з високою жирністю продукту і силою він діє на мозок безвідмовно, хочеться їсти ще і ще. До того ж сир викликає звикання, ось тому у світі так багато сироманів.
Фруктовий сік
Взагалі це просто солодка рідина. Так, у ній є витамини і мікроелементи, але немає клітковини — того самого речовини, завдяки якому ми відчуваємося ситими. Калорійний напій підвищує рівень цукру в крові, потім цей рівень різко падає, і ми відчуваємо голод. Тому дієтологи радять пити чисту воду, а фрукти їсти в цілому вигляді, без знущань і вичавлень.
Знежирений йогурт
Він просто не насичує. А якщо це йогурт із фруктовими добавками, то ще й упорскує у дах чималу дозу цукру. Підвищена порція вуглеводів плюс зниження вміст жирів — ось вам рецепт посиленого почуття голоду. Тому краще вибирати звичайний грецький йогурт жирністю 4-5 відсотків. З нього і кальцій краще засвоюється, і відчуття голоду завдяки йому зникає надовго. А фрукти, горіхи чи насіння можна додати й самотужки.
Білковий омлет
Головна страва фанатів фітнесу — і раптом у нашого антирейтингу? Саме так. Так, у жовтках міститься весь жир і холестерин, але саме жовтки відповідають за відчуття ситості. До того ж у них багато вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Два жовтки на день вам точно не зашкодять, тому не поспішайте розчленовувати яйця, роблячи ранковий омлет.
Зернові батончики
Гранола і мюслі, упаковані в зручний батончик, — чим не здоровий перекус. Та взагалі всім. Найчастіше вони складаються здебільшого з цукру, олії та оброблених зерен. Можливо, калорій у них буде менше, ніж у булочці, але ось користі точно не більше. Батончик ненадовго обдурить ваш організм, змусивши повірити, ніби ви справді з’їли щось питне. Але тіло швидко розбереться, що до чого, і зажадає повноцінного обіду.
Кетчуп
Якби він справді складався тільки з помідорів, зелені та спецій, як запевняє реклама. Але ж у кетчупі часто міститься кукурудзяний сироп із високим вмістом фруктози. Вона підсилює апетит і замедлює вироблення лептину — гормону, який призваний повідомити організму, що він уже ситий, більше їжі не треба. Ось чому завдяки кетчупу ми переїдаємо, а зовсім не тому, що він такий смачний.
Крекери та снеки
Жирна і солона їжа, набита швидкими вуглеводами, — від такого поєднання будь-який прихильник корисного харчування впаде в обморок. Клітковини у таких продуктах практично немає, тому наїстися печивом чи чіпсами неможливо. Натомість у них багато натрію — він активує нейромедіатор, пов’язаний із почуттям задоволення. Чим більше їсте, тим більше хочеться, ось і весь секрет.
Жуйка
Багато людей, які сидять на дієті, за допомогою жуйки намагаються обдурити почуття голоду. Цей спосіб не працює. Жування справді обманює мозок, змушуючи думати, що ми і справді щось їмо. А тоді починає бунтувати шлунок: він уже почав готуватися до перетравлення їжі, а її досі немає.
Експерти попереджають: таким чином і виразку собі нажувати можна. Тому краще не використовувати жувальну резинку як обманку для організму.
Випічка
Ну тут усе зрозуміло. Сахар, жири, швидкі вуглеводи, радість для мозку, горе для фігури. Але фахівці кажуть, що справа тут не стільки в калоріях, скільки у відсутності клітковини. Якщо для випічки використовували не білу муку, а цільнозернову, шансів наїстися буде більше. Все тому, що клітковина зменшує всмоктування цукру у кровотік, не викликаючи різкого сплеску глюкози у крові. А ось якщо мука вищого ґатунку, найтонша і нижня, то, з’ївши круасан, ви будете ще голоднішими, ніж до нього.
Алкоголь
Справа навіть не в тому, що алкоголь дуже калорійний. Він ще й розгальмовує центр голоду біля мозку — під келишок ви з’їдаєте значно більше, ніж зазвичай. І значно більше, ніж вам справді потрібно. Причому жувати хочеться зовсім не огіркову соломку чи навіть фрукти. Алкоголь викликає тягу до простих вуглеводів, змаженої та солоної їжі. Усе тому, що спиртне витрачає запаси глікогену в організмі, а надходити це речовина саме з вуглеводів.
А що ще
Глутамат натрію
Саме він відповідає за те, що в китайському ресторані ви з’їдаєте гігантську порцію. Глутамат натрію підсилює не лише смак приготованих страв, а й апетит.
Продукти з штучними підсолоджувачами
Вони обманюють мозок, змушуючи його думати, що ви з’їли щось калорійне, отримали задоволення та енергію. Але ненадовго. Незабаром організм прокинеться і змусить вас жадати чогось по-справжньому сладкого.
Солодощі
Сахар викликає звикання. У цьому весь секрет, чому після однієї конфети хочеться ще. А потім ще.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!