Завтрак – важлива складова життя кожного людини. Саме вранішній прийом їжі бадьорить та заряджає енергією на весь день. Але далеко не все підряд можна їсти на завтрак. Існує низка продуктів, які, наоборот, призводять до сильної стомлюваності, втрати працездатності, серйозних порушень травної системи, виразки, гастриту та навіть до онкологічних захворювань, інформує sutura.org.ua

Список продуктів, від яких слід категорично відмовитися на ранковій трапезі. А ще Ви дізнаєтеся, що ж повинен містити в собі корисний завтрак.

Бутерброди з ковбасою та сиром – шкідлива суміш з канцерогенів.

Вранці вільний час на приготування нормального та корисного завтраку є далеко не у кожного людини. Тому в хід ідуть класичні та всіма улюблені бутерброди з кулею вершкового масла, кусочки твердого сиру та кружечками копченої чи вареної ковбаси. Незважаючи на те, що такий завтрак здається дуже смачним, він здатний нанести великий вред здоров’ю. Регулярно вживаючи таку сухом’ятку вранці, можна заробити часті запори, гастрити та інші проблеми зі ШКТ.

А на думку Всесвітньої організації охорони здоров’я, у ковбасі, шинках та сосисках знаходяться канцерогени, які провокують появу та розвиток ракових клітин.

Якщо вже так хочеться чогось м’ясного, з’їжте краще відварене куряче філе – і ситно, і корисно.

Кава – справжня «яд» для голодного желудку.

Пити вранці цей ароматний і підбадьорливий напій увійшло в традицію багатьох людей. Деякі з них навіть не снідають, а лише задовольняються однією чашкою кофе. Адже такий завтрак може закінчитися плачевно. Якщо пити улюблений лат, американо або інший кофеїновмісний напій на щастя, він тільки подразнює слизову оболочку желудка, підвищує секрецію желудочного соку і призводить до викиду жовчі, внаслідок чого з’являється печія і біль у желудку. Але набагато гірше, коли постійне вживання кави провокує появу гастриту і навіть виразки. Щоб такого не було, вживайте цей напій тільки після того, як щільно поснідаєте.

Швидкий сухий завтрак – прямий шлях до ожиріння.

Незважаючи на гучну рекламу про сухі завтраки, приготовані з магазинних пластівців, ніякої користі організму вони не приносять. Справа в тому, що в них міститься величезна кількість глюкози та фруктози, такі швидкі вуглеводи не тільки призводять до стрибків інсуліну, але й засвоюються організмом миттєво. З цієї причини людина отримує відчуття насичення лише на пару годин, а голод приходити задовго до обіду. Тому в обідню годину виникає бажання з’їсти за двох. А переїдання – це погано. Адже з боків, на животі та на інших ділянках тіла з’являються зайві кілограми. І якщо вчасно не переключитися на корисний завтрак, може виникнути ожиріння, позбутися від якого не так просто.

Банані – фрукти, які викликають серцево-судинні захворювання.

Як банани можуть бути шкідливими? Адже вони є джерелом корисних витаминів, які дарують бездоганне здоров’я та красу. Якщо їх вживати в обід чи ввечері, то вони справді корисні. Але якщо є такі дари природи вранці натощак, ризик підхопити серцево-судинне захворювання збільшується. Чому? Все дуже просто: у бананах багато магнію, який бере участь у роботі серцево-судинної системи. І коли організм ще не прокинувся, він не готовий переварити цей продукт і розподілити його корисні речовини так, як потрібно. Тому на серці і припадає велике навантаження, а баланс магнію та кальцію в організмі порушується.

Овочі у сирому вигляді – продукти, що викликають гастрит та язву.

Сирі овочі корисні, але не в тому випадку, якщо завтрак зроблений тільки з них. Адже огірки, капуста, перець та інші овочі містять у собі кислоту, яка роз’їдає і подразнює стінки шлунка, що призводить до проблеми з травленням, а також до серйозних захворювань. Так, помідори мають дубильну кислоту, яка підвищує кислотність шлункового соку, на тлі чого може розвинутися язва шлунка. До того ж, такі овочі містять величезну кількість пектинів, які є головною причиною утворення шлункового каміння. А огірки підвищують газоутворення та провокують появу печії.

Солодощі та випічка – ласощі, що призводять до цукрового діабету.

Напевно, на світі немає такої людини, яка б не снідала смачним тістечком чи булочкою. Такі продукти заряджають гарним настроєм та енергією, але тільки ненадовго. Через деяку годину після такого завтраку відчувається сонливість та занепад сил. У чому причина такої проблеми? Це пояснюється тим, що в солодощах міститься багато цукру, що призводить до активного вироблення інсуліну. А коли організм ще не прокинувся, підшлункова залоза не здатна впоратися з сильним навантаженням, що загрожує підвищенням рівня цукру в крові, очними захворюваннями і навіть цукровим діабетом. А що стосується випічки, то вона містить не лише цукор, а й дріжджі, які підвищують газоутворення, приносячи людині дискомфорт.

Цитрусові соки з них – алергія та гастрит.

Мода з’їдати натощак цитрусові, а також пити фруктові фреші, не відступає. Багато панянок таким чином снідають, щоб виглядати красиво і бути стрункими. Проте вживання апельсинів, мандаринів та інших цитрусових, та ще й на голодний шлунок, шкодить здоров’ю. Адже в них містяться речовини, що викликають алергічні реакції і навіть можуть стати причиною розвитку гастриту. А якщо взяти покупні соки у пакетах, то в них багато цукру та фруктози. Такі речовини призводить до ожиріння та цукрового діабету. Тому, смачними фруктами краще балувати собі після ситного та корисного завтраку. А соки рекомендується робити самостійно.

Яким має бути корисний завтрак.

Для того, щоб завтрак приніс не шкоду, а користь, необхідно вибирати правильні продукти.

Завтрак повинен бути легким та питавним. У ранковий раціон обов’язково необхідно включати білки та вуглеводи, які насичують організм, а також заряджають його енергією на весь день.

Лікарі твердять, що найбільш корисними продуктами для ранкової трапези є:

– різні каші (гречана, вівсяна, кукурудзяна, пшенична і так далі) – містять клітковину, яка знижує рівень холестерину. Також така їжа запускає в роботу травну систему і наповнює організм витаминами, білками та залізом;

– яйця – такі продукти у вареному, змаженому чи тушкованому вигляді постачають організм корисними білками та дарують відчуття ситості;

– цільнозерновий хліб – джерело корисних вуглеводів, необхідних організму;

– орехи – приводять у норму кислотність шлункового соку і стабілізують процеси травлення;

– мед – ця природна солодкість допоможе організму швидше прокинутися. Також вона сприяє наповненню його енергією та радістю.

Забудьте про шкідливі продукти та завтракайте правильно. Тільки в цьому випадку Ваш організм віддячить Вам почуттям ситості, бадьорості та радості.